Забраната влиза в сила от 1 юни, гласуваха на първо четене депутатите вчера. При повторно нарушение санкцията ще скача до 1000 лв.
За съпоставка в съседна Турция, където ветото отдавна действа, глобата е 70 лири (лева), пише в."24 часа".

Ако собствениците на заведения разрешат да се пуши, ще плащат до 5000 лв. глоба при първо и до 10 000 лв. при второ нарушение.

Забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места няма алтернатива и всички съображения извън здравето трябва да останат на заден план, коментира д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента пред "Фокус".
Според нея това е забрана, която трудно се налага, но ако досега сме се съобразявали с икономическите аргументи, които са краткосрочни, вече трябва дългосрочно да се заложи на инвестицията в здравето на хората.

Има въведени по-строги наказания и за пушачите, и за собствениците на заведения, които нарушат забраната, уточни Дариткова.
По думите й ще има прецизиране на текстовете между първо и второ четене, защото стана ясно, че има несъвършенства и са отпаднали някои от текстовете, които гарантират забрана на работните места.
Това е пропуск на вносителите и ще го коригираме на всяка цена, защото логиката на законопроекта е да се забрани пушенето в закрити обществени помещения и още повече на работното място, каза Дариткова.

Тя посочи, че инвестицията в профилактика и превенция е от изключително значение за обществото и забраната е крачка в тази посока.