В края на септември той получи само административна санкция от 4500 лева, след като беше освободен от наказателна отговорност заради такова изискване на закона при случаи на лека телесна повреда.

Така делото срещу него беше окончателно прекратено и веднага след това Сундберг си замина за Швеция, още преди да е платил. Това предизвика съмнения, че няма да го направи.

Днес обаче районният прокурор от Несебър Радост Бошнакова заяви пред БНР:

"Получих информация от съдията, който разгледа делото в съдебна фаза, че е платил и глобата, и всички разноски, които са направени по делото".

Междувременно пострадалата камериерка Диана Петкова се закани да заведе срещу шведа граждански иск за обезщетение от 50 000 лева.

"Травма за цял живот остава. До края на живота това си остава в съзнанието. Това не подлежи на лечение и на излекуване", каза 65-годишната жена от София, която беше със счупена челюст.

Ниското наказание на шведа предизвика остри реакции в обществото. Дори лидерът на БСП Корнелия Нинова се възмути, закани се да не спазва правилата и попита кой е съдията, "унижил достойнството ни и оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв."

От Съюза на съдиите обаче поискаха извинение за "напълно необоснованите атаки" и обясниха: прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Сундберг за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, а съдът, спазвайки закона, е освободил обвиняемия от наказателна отговорност и е наложил административно наказание в размер, близък до максималния - 5000 лева. Магистратите подчертаха, че такова би било наказанието за всеки, независимо дали е чужденец, или българин.

И след този случай обаче не се предвиждат промени в Наказателния кодекс.