Според него вътрешната престъпност в гетата трябва да се овладее.

"Полицейското управление респектира и нормализира обстановката вътре, защото ние виждаме проблема вътре, когато той се активира. Циганите са етнос, който лесно може да бъде приобщен, ако му се обърне внимание. Това не са радикални общности, това са си цигани. Много по-опасна е престъпността, която е в самото гето. Едно дете, дори да е в семейство, което работи и си плаща данъците, попада в лапите на тези хора там, които го карат да проси, да проституира. Те не трябва да живеят изолирани в гета", каза още Симеонов пред Нова телевизия, чийто ресор е демографската политика.

По думите му в Асеновград сега се гаси пожар и причините за конфликта там могат да се отстранят.

Според него е нужно общонационално решение. Той заяви, че когато беше в Асеновград е говорил с кмета и двамата са стигнали до извода, че трябва да се организира дискусия по въпроса. Например да се работи срещу практиката маловажните престъпления под стойността на една минимална заплата, да се игнорират. Той се зарече, че ще направи всичко възможно хора, занимаващи се с дребни кражби и джебчийство, да попаднат под ударите на закона.

Симеонов добави, че трябва да се работи и за увеличаване на български етнос, като на първо място посочи стимулирането на раждаемостта. По думите му трябва да се работи за "отговорната раждаемост", а да бъде ограничена безотговорната чрез орязване или спиране на социалните помощи.

"Трябва да се насърчава привличането на българските общности от други държави - в Македония, бившите съветски републики, Молдова, Беларус", добави той.

Вицепремиерът уточни, че екипът му работи по стратегия в момента.