При тежкия инцидент преди два дни загинаха 19 души, а ранените са над 340. Според германските медии участниците в технопарада са били 1,4 милиона.

Очевидци разказват, че паниката започнала, след като служители затворили изхода на тунела към терена на фестивала, след като той бил препълнен с хора. Входът на тунела обаче не бил затворен и хората продължавали да се трупат.

Вече е конфискувана цялата документация за организирането на парада. Прокуратурата се интересува конкретно какъв план за сигурност е бил изработен и дали той е бил спазен, съобщи БНР.

Детайлно се проучва целият снимков материал, предоставен от самите участници в събитието. Главният организатор на Парада на любовта - шефът на фитнес веригата Макфит Райнер Шалер, вече е дал показания. Обвиненията срещу него са, че не се е вслушвал в предварителните предупреждания на полицията, че мястото на Парада на любовта е с ограничен достъп - само един тунел под железопътната линия, превърнал се в събота в ад, а и самият град Дуисбург, според полицията, е бил твърде малък, за да поеме толкова много посетители.

Гражданите на Дуисбург го обвиняват, че е искал да си прибере парите. Шефът на полицията Райнер Бен заяви, че още преди една година полицаите са предупредили за опасността да се случат инциденти.

1200 полицаи са били отговорни за охраната. Те твърдят, че са предприели всичко за поддържането на реда, били са безсилни обаче пред паниката, довела до смъртта на 19 души, но са успели да предотвратят още жертви.

Засега полицията обвинява организаторите, те пък обвиняват градските власти, а кметът Адолф Зауерланд призовава за търпение, докато окончателно се изясни истината.