Има законови срокове, през които това ще бъде направено, обясни Цветанов и посочи, че ГЕРБ ще води прагматична кампания в унисон с принципите на партията, предаде БГНЕС.
От днес в ЦИК могат да се подават документи за регистрация за участие в изборите за президент и вицепрезидент.

По думите на вицепремиера, основният опонент на ГЕРБ на предстоящите избори е БСП, предаде БТА. В това, че ГЕРБ бяха първи при подаването на документите в ЦИК Цветанов разчете символиката като резултат за вота през есента.
Четири денонощия членовете на младежкия ГЕРБ пазиха ред пред вратите на ЦИК в дъжд, слънце и вятър. Дежурства те даваха и при регистрацията на ГЕРБ за местните избори, за да са първи.

На въпрос дали ще излезе в отпуск по време на кампанията като министър на вътрешните работи, Цветанов каза, че ще си вземе платен или неплатен отпуск в зависимост от дните, които му остават да ползва през тази година от полагащата му се ваканция.

Що да не се кандидатирам за президент, аз нямам ли права, попита междуврменно пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов, но отново заяви, че няма да се кандидатира. ГЕРБ има кандидат за президент и той ще бъде обявен на 4 септември, повтори лидерът на партията.
Доволен съм от работата на Росен Плевнелиев като министър, каза Борисов без да уточни дали кандидатът на ГЕРБ е министърът на регионалното развитие.
Плевнелиев пък вчера каза, че кандидатурата му е хипотетична.

Волен Сидеров
Докато ГЕРБ подаваха документи, в ЦИК дойдоха представители на "Атака", водени от номинираните за президент и вицепрезидент Волен Сидеров и Павел Шопов.
Не виждам истински опонент на кандидата за президент на "Атака", заяви лидерът на партията Волен Сидеров, който е номиниран за кандидат. Досега опонентите са "господин Фантом на ГЕРБ", "госпожа Йес - Меглена Кунева" и "господин Нищо не казвам - Ивайло Калфин", каза той.
Нашата кандидатура е кауза, а не просто участие в състезанието, както при всички останали, допълни Сидеров, цитиран от БТА.

Меглена Кунева
Статуквото е основен опонент на кандидат-президентската двойка Меглена Кунева - Любомир Христов, заяви Борислав Цеков от инициативния комитет за издигането на Кунева за президентския пост. Днес от комитета също подадоха документите за регистрация.
Те се съмняват, че изборната процедура може да бъде опорочена и настояват в ЦИК да има граждански наблюдател, за да се гарантира, че комисията работи не по внушение на определена партия.

Даниел Вълчев изрази надежда, че решението за регистрация на Кунева и Христов ще излезе още днес, защото според него всяко забавяне ще значи, че има договорка между ГЕРБ и БСП, защото те искат да "са сами на терена на президентските избори".

Румен Христов
За "Синята коалиция" основният опонент на предстоящите избори е БСП, а конкурент - ГЕРБ, коментира кандидатът за президент на десния алианс Румен Христов, след като и СДС подаде в ЦИК документи. Христов щял да приеме подкрепа от всички политически сили, които приемат програмата му, с изключение на "Атака".
Десницата е алтернатива на статуквото, а не част от него, каза още той. По думите му, премиерът Бойко Борисов е десет години в управлението, левицата имала два мандата на "Дондуков" 2, "а ние сме десет години в опозиция, което не е предимство".

Юзеирови

Недоумение предизвика председателят на нерегистрираната у нас Мюсюлманска партия Юзеир Юзеиров, който дойде в ЦИК по сако и боксерки. Той обясни странния си вид като протест срещу отказа на комсията да приеме събраните подписи за издигането на брат му Али Юзеиров като кандидат за държавен глава.

След острото недоволство на Волен Сидеров охрана на ЦИК го изведе от сградата.
На излизане от ЦИК Юзеиров демонстративно обу панталоните си пред журналистите и даде кратко изявление.