Браншовият синдикат по висше образование и наука в КНСБ предупреди, че на 20 май преподаватели, учени и метеоролози излизат на протест пред финансовото министерство заради неспазената договорка за увеличение на заплатите на преподавателите в държавните висши училища и другите държавни научни структури.

Това се посочва в отворено писмо до президента, премиера, финансовия министър, председателя на Комисията по образование и наука в НС и министъра на образованието, изпратено на медиите. Ще протестират, освен преподавателите в университетите на държавна издръжка, така също и от БАН, от НИМХ и от ССА.

В позицията от синдиката припомнят, че в държавния бюджет са заложени допълнително 39 млн. лева, необходими за ръст на заплатите на академичния състав от 01.01.2024 г., като е планирано е последващо увеличение на заплатите, считано от 01.04.2024 г., за което са предвидени 150 млн. лв. Те са договорени с властта, като втората сума е компенсация за отпадането на студентските такси, обявена от бившия премиер акад. Николай Денков.

Правителственото постановление за вдигането на възнагражденията, което е изготвило министерството на образованието, обаче не е одобрено от финансовото ведомство, обясняват в писмото синдикалистите от висшите държавни училища. От КНСБ упрекват служебния кабинет и служебния финансов министър Людмила Петкова за липсата на увеличенията на заплатите и твърдят, че тя отказва да им отпусне договорените средства. Според синдикалистите така Петкова нарушава решение на парламента.

"След встъпването в длъжност на настоящия служебен кабинет обаче всички предстоящи действия се превърнаха в колективни бездействия, особено от страна на Министерство на финансите. ВЪПРЕКИ ВНЕСЕНИТЕ ДОКУМЕНТИ И ИЗЧИСЛЕНИЯ ОТ МОН, договорени със социалните партньори, ЗА СЪГЛАСУВАНЕ В МФ, все още не е публикувано ПМС, въпреки приключените законови процедури. От договорените допълнителни средства за тази година към бюджетите на ДВУ не е постъпил нито лев. Заплатите на работещите в СЕКТОР ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА към днешна дата са на нива от началото на 2023 г.", заявяват от браншовия синдикат във висшето образование.

"Националният синдикат ВОН - КНСБ не се съгласява с нихилистичната политика от страна на служебния министър на финансите, нито ще остави министър Петкова да анулира решения и договорки, взети от социалните партньори в рамките на тристранния диалог, съгласно Кодекса на труда. Категорично не сме съгласни утвърдената политика по доходите, следвана в продължение на три години от няколко редовни и служебни правителства, да бъде унищожена сега с едноличния отказ на служебния министър на финансите. Министър Петкова отказва да поеме отговорност и като част от екипа на МФ в кабинета Денков, който публично обяви свободен ресурс от 150 млн. лв. за компенсация на въвеждането ад хок на безплатното обучение в ДВУ", обвиняват от синдиката.

"В резултат на създалата се ситуация, и като вземаме предвид отговорността, която имаме към своите редови членове на национално представителния синдикат ВОН - КНСБ във всички държавни висши училища в страната, както и колегите ни от НИМХ, БАН и ССА, с настоящото отворено писмо обявяваме протестни действия срещу решенията на Министерство на финансите и лично срещу позицията на служебния министър на финансите г-жа Людмила Петкова", заявяват от синдиката.