Вчера зам.-министърът на културата Велислава Кръстева каза, че от ГЕРБ през 2009 г. са деактували два етажа от административната сграда,  за да не плащат наем за офис, който бил много по-висок. По думите й НДК е плащало една част от разходите на ГЕРБ за консумативи.

Проверка на министерството й установила и фрапиращи данни за плащането на предишното ръководството на НДК - струвало около 1 млн. лв. за две години и половина.

В кулоарите на парламента Димитър Главчев цитира познати, които му споделили, че смяната в Съвета на директорите целяла ГЕРБ да бъдат изгонени от сградата.

"Тогава ми се видя несериозно, но това, което се случва през последните дни, навява на някаква нова политическа репресия, дано не съм прав", добави той, цитиран от БТА и "Фокус".

Той напомни, че Велислава Кръстева беше PR на ДПС.

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов уточни, че договорът за наем на стаите на 16-я и 17-я етаж е за частна държавна собственост.

За помещенията на двата етажа ГЕРБ, които са 1100 кв. м, всеки месец плащали общо 5500 лв. плюс около 1500 лв. месечно за ток, вода, чистачка, охрана, асансьор.
Те се начислявали на база снети показания от общите измервателни уреди за цялата сграда, тъй като поради спецификата на НДК, не можело да има самостоятелни партиди.

ГЕРБ правила за своя сметка разходи в полза на всички наематели и служители и въпреки това не заявявала претенции за средствата.

"Наемът, който плаща ГЕРБ, е най-високият. Той е между 6-7 пъти по-висок спрямо наема, който плащат големите политически сили за наетите от тях държавни недвижими имоти", пресметна депутатът Данаил Кирилов.

Той уточни, че имотът не е в капитала на НДК - за него се спазвали стриктно правилата на закона за държавната собственост и на закона за политическите партии.