Проверка на Министерството на културата (МК) е установила фрапиращи данни за размера на заплащането на ръководството на НДК.

Зам.-министърът на културата Велислава Кръстева е дала пред депутатите от Комисията по културата и медиите пример с бившия вече изпълнителен директор Митко Тодоров, който за 8 месеца е получил 99 585 лева възнаграждения.

Членовете на Съвета на директорите са получавали, съответно - Тодор Влайчев за 30 месеца - 328 506 лв., Ивайло Георгиев за 21 месеца - 148 155 лева, Десислава Бинева за 21 месеца - около 240 000 лева.

"Мениджмънтът на Националния дворец на културата струва на дружеството около един милион лева за две години и половина. Ако беше по закон, щяха да получат пет пъти по-малко", е подчертала Велислава Кръстева, цитирана в съобщение на МК.

Проверката е показала как през последните две години и особено през последната една година НДК е управлявано така, че да бъде тласнато към фалит.

Кръстева е посочила, че приходите на дружеството бележат сериозен спад в сравнение с предишни периоди.

"Несъбрани вземания по договори възлизат на над 3 млн. лв., което е нарастване с 560 процента в сравнение с тези през 2011 г. Приходите от вътрешни продукции са 5 пъти по-малко в сравнение с предходни години. Длъжниците са 275, а има заведено дело само срещу един", е заявила зам.-министър Кръстева.

По думите й прогонени са дългогодишни клиенти на НДК и обяснението може да бъде или некомпетентност, или съзнателно отблъскване на наематели.

Резултатите от всички проверки ще бъдат предадени на прокуратурата, да се констатира има ли нарушения и какви, и да се предприемат съответните действия, е посочила още Кръстева.

НДК плащало на ГЕРБ?

НДК е плащало част от разходите на партия ГЕРБ за консумативи, за което сме се обърнали към юристи, е заявила Велислава Кръстева.

Партията използва два етажа от административната сграда на двореца на културата.

ГЕРБ плаща 75 ст. на кв. м за почистване и други услуги. Разликата е около 400% спрямо цените при останалите наематели”, обясни Кръстева, цитирана от "Република".

От ГЕРБ отговориха, че това не отговаря на истината. партията винаги са били ползвали отдадените им под наем помещения "на базата на равнопоставеност с другите наематели и спазване на принципите за добро общо съжителство".