Тази сутрин ГЕРБ са внесли сигнал и до парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, като предоставят доклада на комисията от предишния парламент, проверявала договор между австрийския лобист Петер Хохегер и българското правителство, предаде БТА.

Заедно с доклада от ГЕРБ изпращат и приложения, сред които доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция и становище на консултативния съвет на Сметната палата.

Главчев припомни, че комисията не можа да излезе с доклад в пленарната зала, защото предишното Народно събрание прекрати своята дейност преждевременно.

"Надяваме се органите, които сме сезирали, да се произнесат по констатациите на комисията, че на австрийския лобист са платени 3 милиона лева", коментира той.

Според него има разминаване на твърденията на Моника Йосифова, която беше изслушана в комисията, и действителността.

Както е известно, именно с пиар компанията на сегашната съпруга на Сергей Станишев Хохегер е сключил договор преди години.

От ГЕРБ заявиха още, че са спекулация думите на Йосифова, че комисията "Хохегер" си е губила времето 9 месеца и е изхарчила много пари за дейността си, като всъщност е изразходвала под 10 000 лева, 4000 от които за превод на документи. 

Комисията установи достатъчно факти, които уличават действащите лица в аферата в конфликт на интереси – и то хора от най-близкия кръг на тогавашния премиер Станишев в лицето на съветника му Росен Карадимов и жената, с която живее. Йосифова се превърна в магьосница – във всяка ръка държи пари и раздава на близките хора на Станишев, а от всеки джоб вади лъжи”, заяви депутатът Румен Иванов.

По думите му било безспорно установено, че тя е лъгала членовете на комисията, като декларирала, че няма никакви взаимоотношения с фирмите на Карадимов. Било установено, че Йосифова е превеждала пари на фирмата „Кей Ем Консултинг”.

"Има достатъчно доказателства за извършено престъпление. Това би могло да докаже прокуратурата”, заяви още Иванов. 

Затова от ГЕРБ се надяват, че председателят на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Волен Сидеров ще покаже, че е истински борец срещу корупцията

Преди дни Петер Хохегер бе осъден във Виена на 2,5 години затвор по дело за това, че по време на предизборната кампания през 2006 година партия "Съюз за бъдещето на Австрия" е получила 960 хиляди евро от австрийски мобилен оператор. Хохегер получи присъда заради лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия, че това не се е случвало.