Проверката срещу Марков бе спряна дни преди да стане независим депутат. Цацаров обяви, че тепърва ще се установява защо разследването е продължило години.

Разследването е за продажбата на автогарата в Свищов. През 2004 г. тя е била купена от фирма на Марков за 30 000 лева, а месец след това - продадена за 90 000 лв. Изтеглен е ДДС кредит, а фирмата е прехвърлена.

Главният прокурор подчерта, че още през 2004 година е имало данъчен ревизионен акт срещу Марков за невнесено ДДС за 138 000 лв. за периода 2002-2004 г. След това по случая няма никакво развитие до 2010 г., когато "буден гражданин" сигнализирал на МВР.

Две години ведомството, заедно с НАП, правят проверка по случая, която приключва през март 2012 г. Половин година по-късно Великотърновската прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Междувременно Марков става кандидат за депутат и придобива имунитет, заради което всички материали са изпратени на Софийската градска прокуратура, която единствено се занимава с лица с имунитет. Столичните магистрати прекратяват делото, а след това решението им е потвърдено от по-горна инстанция поради липса на данни за извършено престъпление.

,„Нормално ли е да имаш данъчен ревизионен акт от 2004 година и никой, ако разбира се, счита, че положението е престъпление, да не прави каквото и да било, и 2010 година някой буден гражданин да сигнализира? МВР да се заеме със случая и да го проверява в продължение на 2 години и след това, през октомври 2012 г., да го прати на Великотърновската прокуратура?”, попита риторично Сотир Цацаров. 

Той обаче беше категоричен, че прокуратурата не проверява всеки данъчен ревизионен акт и посъветва защо проверката е продължила 2 години да бъдат питани тези, които тогава са ръководили институциите.

Самият Георги Марков вчера заяви, че научава от медиите за прекратената проверка срещу него и не е знаел преди да реши да напусне ПГ на ГЕРБ.
Той подчерта, че данъците отдавна са платени.

Прекратяването на делото срещу Марков и последвалото му решение за напускане на партията са случайно съвпадение, коментира в сряда пред БНР и говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова.

Днес бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви в отговор на въпрос, че не е знаел, че се прави проверка срещу Георги Марков.

"Всеки, който е бил номиниран за кандидат-депутат от съответните структури на ГЕРБ, е представил свидетелство за съдимост", добави той.