В мотивите към искането, подписано от 77 депутати от ГЕРБ, се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на август, за когато има насрочено заседание.

Ако до 30 август не се появят депутатите от управляващото мнозинство, правителството или трябва да си подаде оставка, или да спре работа, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Според него е добре управляващото мнозинство в НС да покаже, че стои зад правителството, тъй като премиерът Пламен Орешарски е заявил, че ще си подаде оставката, когато няма подкрепа от парламента.

Заключението на ГЕРБ е, че очевидно в този период такава няма и доказателството било насрочването на дебати на актуализацията чак за края на август.

Според правилника на НС решението за свикване на заседание е на председателя на парламента. Ако бъде отправено искане от една пета от депутатите, президента или Министерския съвет, той е длъжен да го насрочи в 7-дневен срок след постъпване, независимо дали парламентът е във ваканция.

Депутатът Томислав Дончев добави, че парламентът може да се събере следващата седмица.
Правилникът не предполага премисляне. Щом са събрани над 48 подписа, следва свикване на Народно събрание в едноседмичен срок”, каза той.

По думите му, след като отвсякъде се чува колко е важна актуализацията на бюджета, особено по отношение на социалните плащания и плащанията на бизнеса, не трябва да се чака до 30 август.

Дончев обясни по-малкия брой на подписалите се депутати от ГЕРБ с това, че подписите са събрани за много кратко време.

Председателят на НС Михаил Миков каза, че след като види мотивите на ГЕРБ, ще се консултира с ръководството на НС и ще вземе решение.

Кръстосан огън: Заседание за ветото на 30 август или по-рано?