Това заяви премиерът Бойко Борисов след подписване на меморандум за разбирателство между Световната банка и България в Министерски съвет.  Документът бе подписан от председателят на Групата на СБ Робърт Зелик и българският министър-председател, предаде БТА.
След това да дойдат другите и да я направят като Швейцария", допълни Борисов, цитиран от "Фокус".

Експерти на Световната банка (СБ) ще помагат страната да изгради административния капацитет, за да се отворят вратите на европейското финансиране, изтъкна Зелик по повод новото споразумение.
По думите му днес е обсъдена възможността да се подпомогне страната да изгради административния си капацитет за усвояване на еврофондовете.
Банката се опитва да промени своята роля в България, в резултат на увеличеното доверие в страната, в резултат на усилията за предотвратяване на корупцията, заяви Зелик.

Колко и какви експерти ще дойдат, ще зависи от проектите, каза в отговор на въпрос гостът. Той отбеляза, че с министър Росен Плевнелиев например са говорили за възможността четирима проект-мениджъри да се включат и да разширят броя на проектите в областта на пътното строителство. Хора ще има и в областта на съдебната система, енергетиката и образованието, каза Зелик.

Според еврокомисаря Кристалина Георгиева тази година е критична, защото трябва да се ускори усвояването на еврофондовете и в същото време да се изгради капацитетът за следващия период.

Премиерът Борисов отбеляза, че за седмици ще бъде направен анализ, заедно с експертите на СБ, който ще бъде представен в Брюксел "и ще се покаже за какво ще се похарчат тези пари".
"Обещал съм на българите в рамките на следващите 3 г. ние да правим средно по 60 км магистрала на година плюс това, което в момента работим за второкласните и третокласните трасета, и плюс това, което Брюксел очаква от нас и именно чрез СБ да направим проектите за "Струма", Кресненското дефиле, „Черно море”, „Хемус” и всички останали възли инфраструктура, която ни интересува, защото СБ дава пари на сърбите да си направят Белград – Ниш - София, а ние трябва да направим София - Димитровград, ако искаме да се съберат двете магистрали", добави министър-председателят.

На среща между енергийния министър Трайчо Трайков и Робърт Зелик стана ясно, че български и американски експерти са започнали работа по анализ на енергийния газов сектор у нас и сигурността на доставките. Проучването се финансира с грант от СБ и ще подпомогне българското правителство в оценката на възможните модели за развитие на сектора.

По-рано днес на среща с президента Георги Първанов шефът на СБ заяви, че Банката ще помогне но България да преодолее проблема с намаления поток от чуждестранни инвестиции, както и за успешната реализация на ключови за българската икономика инфраструктурни проекти. Първанов изтъкна, че българското общество очаква силни и ефективни инвестиции в социалната сфера, които имат отношение към младите хора, безработните, ромите и други социално чувствителни групи, а също и в сферата на образованието.

Вчера Борисов и Зелик инспектираха отсечката на разклона на Куманово по пътя Варна-Добрич. Тя се ремонтира по проект с финансиране на СБ, който за цялата страна е в размер на 90 милиона евро.

Вижте видео от посрещането на Робърт Зелик