Министър-председателят е събрал ръководители на енергийни компании на спешна среща, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, цитирана от БТА.

Причината е писмо на руската фирма "Газпром Експорт" до българо-руското дружество "Овергаз", в което се информира, че от 1 януари 2016 г. се предвижда нулево количество газ за всички битови потребители в България.

Държавните дружества ще имат готовност да осигурят газ

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил държавните дружества от газовия сектор да създадат нужната организация и да имат готовност да осигурят допълнителни количества природен газ при необходимост.

Това заяви Жаклен Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, след заседанието, на което министър-председателят събра ръководителите на държавните енергийни дружества.

Организация е създадена, необходимо е само "Овергаз" да се обърне към "Булгаргаз" за сключване на договор, за да могат клиентите на "Овергаз" да бъдат снабдявани, допълни Жаклен Коен.

Той припомни, че срещата при премиера Борисов беше заради получено днес писмо от руската компания "Газпром Експорт" до "Овергаз", с копие до "Булгаргаз", с информация, че от 1 януари 2016 г. срещу заявките на "Овергаз" са написани нули, т.е. битовите абонати в България няма да получат природен газ.

Отнася се за около 200 000 домакинства от газифицирани градове.