Това обяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова по време на открито заседание на КЕВР, цитирана от БТА. 

В отговор на журналистически въпрос Тодорова прогнозира, че след като намалението на цената на синьото гориво ще е най-малко 13% спрямо сега действащата цена, то цените на парното и топлата вода също ще бъдат намалени като за някои топлофикации това понижение на цените ще е около 10 процента.

Светла Тодорова каза, че днес на закрито заседание КЕВР ще определи как ще се отрази намалението на цената на природния газ върху топлофикационните дружества.

Принципът е да се компенсират загубите на топлофикациите и заводските централи за минали регулаторни периоди, когато техните цени не са променяни, въпреки че е била увеличавана цената на природния газ. Те обаче ще бъдат компенсирани с малък процент от сегашното намаление, а по-голяма част от намалението ще отиде към крайните потребители, каза Тодорова.

За всяка една централа процентът ще е различен, може да стигне и до 10 процента, добави тя.

"Булгаргаз" vs. КЕВР за цената на газа и курса на долара

Ако курсът на долара се задържи на настоящите високи нива, покупната цена на газа от “Булгаргаз“ ще бъде по-висока от цената, на която дружеството продава.
Това обясни Иван Иванов, представител на "Булгаргаз". По думите му предложението за намаляване на цената с 13% от "Булгаргаз" е изчислено при курс 1.66 лв. за долар, а сега курсът е над 1.80 лв.

"При това "задържане на курса" на щатския долар продажната цена на природен газ от "Булгаргаз" ЕАД ще се окаже по-ниска от разходите за закупуване на газа. По предварителни изчисления този отрицателен резултат възлиза на повече от 30 млн. лева", посочи Иванов.

Според него предвид значителното влияние на този фактор е целесъобразно комисията да отчете тази разлика между ценообразуващия и действащия курс.

"Тези разчети на "Булгаргаз" според мен не са коректни, защото досега дружеството никога не е реализирало такава курсова разлика и в други такива периоди, в които е имало разлики в курса на долара", каза Димитър Димитров, член на КЕВР.

Той посочи, че тепърва този въпрос ще бъде анализиран.

Според Димитров има договори между доставчика на природен газ на входа на газопреносната система и той доставя газа на клиентите по силата на този договор, по който са определени начини за формиране на цена на входа. По думите му съгласно това върху цената на входа, както и върху ценовия модел влияят различни обстоятелства.

"Това не е само курса на долара, има други елементи, свързани с калоричност, падане на алтернативните горива, което ще тушира до известна степен негативното влияние на покачването на курса на долара. Всички тези неща трябва да ги разглеждаме като единно цяло, за да формираме правилната цена", заяви Димитров.

Според него не може да се мисли за по-малък процент от този, който е в първия доклад, тоест намалението ще бъде повече от 13%.