Така според предложението на обществения доставчик цената на синьото гориво трябва да стане 728.34 лв. на 1000 куб. метра без акциз и ДДС, предаде БТА. 

Предложената цена отчита договореното с руската страна намаление на доставните цени на природния газ, отбелязват още от компанията.

За евентуално поевтиняване на газа се заговори след договорената 11% отстъпка от цената на руския газ, но председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев  попари надеждите за по-евтин газ още в края на миналия месец. Преди дни пък той коментира, че ако газовата компания поиска намаляване на цената, държавният регулатор ще се съгласи. Тогава вече ще се мисли и колко ще струват парното и топлата вода, но даде да се разбере, че едва ли това ще стане.
"Факторите, които влияят върху цените на природния газ са същите, които влияят на цените на горивата и всички се надяваме, че тези увеличения ще бъдат компенсирани от отстъпките, които са договорирани с руската страна", коментира още Семрджиев. Той припомни, че от 1 юли цената на топлоенергията на повечето места е била намалена, но не заради по-евтиния природен газ, а заради намаляване на специфичните разходи на топлофикационните дружества.

Поисканато от "Булгаргаз" намаление в цената на газа от 0,67% за последното тримесечие обаче е твърде ниско, за да се отрази в цената на парното и топлата вода.