Общо над 120 000 гърци излязоха по улиците. Страната е в 48-часова обща стачка. Пред сградата на парламента в Атина бе изграден кордон от полицейски автобуси. Специализирани части за борба с безредиците са използвали сълзотворен газ срещу около 200 младежи с качулки, хвърлящи коктейли „Молотов”, съобщиха световните агенции.
Инциденти е имало и пред луксозни хотели в Атина, а вандали са нахлули в голям супермаркет.
При сблъсъците са ранени петима полицаи и двама от демонстрантите.

Около 3000 полицейски служители се грижат за реда в гръцката столица. Засилено е полицейското присъствие в районите около посолствата и правителствените сгради.

Големи протестни акции имаше и в Солун, Патра и Хераклион.

Общата стачка
Днес в Гърция започна 48-часова общонационална стачка, организирана от двата най-големи профсъюза, представляващи интересите на работещите в държавния и в частния сектор.
Транспортът в страната е напълно блокиран, предаде и БНР. Спрени са влакове, фериботи и самолети. Всички държавни служители прекратиха работа за два дни. Затворени са министерствата и общините. В ефективни протести са учители, лекари и митнически служители. От днес прекратяват работа и бензиностанциите. Магазините и банките няма да работят поне два дни. Стачкуват също и журналистите от вестници, радио и телевизии.

Стачкуват и работниците от чистотата. Атина е зарита от боклуци. Правителството нае частни фирми за събиране на боклука, но те се сблъскват със съпротивата на общинските работници, които блокират сметищата.

Днес всички полети на гръцките авиокомпании "Ейджиън Еърлайнс" и "Олимпик Еърлайнс" ще бъдат отменени, а за полетите на международни авиокомпании се предвиждат големи закъснения, тъй като в общата стачка ще участват и авиодиспечерите.

Новите мерки за икономии
Освен замразяване на колективните трудови договори и увеличение на данъците, проектозаконът предвижда прехвърляне до края на годината на 30 000 държавни служители в т. нар. "трудов резерв", където до уволнението си те ще получават 60 на сто от заплатите си. Законопроектът предвижда още единна схема за заплати в държавния сектор, която ще премахне даваните досега бонуси и надбавки.

Гръцкото правителство повтаря непрекъснато, че ако проектозаконът не бъде приет тази седмица, преди срещата на върха на ЕС в неделя в Брюксел, европейските партньори на Гърция ще откажат да й отпуснат поредния транш от спасителния заем, от който тя се нуждае, за да избегне дефолт (невъзможност да обслужва кредитите си).

Късно вечерта гръцкият парламент одобри на първо четене законопроекта за строги икономии, предаде Ройтерс. Всички 154 депутати от управляващата партия - Общогръцко социалистическо движение (ПАСОК) гласуваха в подкрепа на закона, въпреки масовите протести. За да се превърне в закон, проектът трябва да бъде одобрен на второ четене.