Това стана при телефонен разговор между министрите на енергетиката на двете страни - Александър Новак и Панос Скурлетис, се казва в съобщение на руското енергийно ведомство, цитирано от ТАСС и БТА.

Обсъден е бил ходът на изпълнението на подписания по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург (на 18 и 19 юни) меморандум за сътрудничество за изграждането и експлоатацията на газопровод на територията на Гърция, както и план-графикът за реализиране на проекта за изграждане на газопровод на гръцка територия от Турция до границата с Македония.

Министрите се споразумяха интензивният диалог да продължи, включително във формата на специално създадената руско-гръцка работна група по въпросите на енергетиката.

Първият заместник-министър на енергетиката Алексей Текслер подписа заповед за подготовка на документация за планиране на територии за разполагане на морския участък от газопровода "Южен поток", наричан сега "Турски поток" на територията на Русия, се казва в материали на министерството.

Видът на проекта в град Анапа е четири линии подземен магистрален газопровод с диаметър 812,8 милиметра и дължина на трасето на газопровода на територията на Русия 2,6 километра.

Преди това медиите съобщиха, че "Газпром" е наредил на подизпълнителите на Южния газов коридор, който служи за подаване на газ по черноморската магистрала, да приключат започнатите работи, но да не започват работа на нови обекти. Газовият гигант отмени нови търгове за Южния коридор за 55,5 милиарда рубли и развали договора с наетата за изграждането на първата линия от морския участък италианска компания Сайпем (Saipem).

Тогава Саут стрийм транспорт (South Stream Transport) посочи, че започва преговори с потенциални подизпълнители за полагане на първата тръба на "Турски поток".

Морският участък от "Турски поток" ще се състои от три линии, всяка с мощност 15,75 милиарда кубични метра газ. Газопроводът ще премине през 660 километра от стария коридор на Южен поток и 250 километра от нов коридор към европейската част на Турция. Очаква се доставките по първата линия изцяло да бъдат предназначени за удовлетворяване на нарастващите потребности на турския пазар.

"Северен поток 2"

Руското министерство на енергетиката планира през август да обсъди с Европейската комисия реализацията на проекта Северен поток-2. Това заяви в интервю за Ройтерс, цитирано от ТАСС, руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски.

Той поясни, че по-специално ще бъде обсъдена като алтернативен вариант възможността да бъде доставян руски газ за Южна Европа по Северен поток-2. Яновски отбеляза, че скоро ще бъдат възобновени и руско-турските преговори по "Турски поток".

Среща Путин-Ердоган през есента

Преговорите между Турция и Русия за "Турски поток" не са прекъснати, а в тях няма напредък, уточни преди дни директорът на турския Институт за енергийните пазари и енргийната политика Волкан Йоздемир.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат през есента, потвърди днес Кремъл.

Темата за газопровода "Турски поток" вероятно ще бъде обсъдена на срещата, посочи говорителят Дмитрий Песков. По думите му към момента "няма какво да се коментира" във връзка с проекта.