Сто хиляди души протестираха тази вечер в Атина и Солун срещу плана на ЕС и МВФ за финансови ограничения за Гърция, предаде Франс прес, като се позова на полицията.

В гръцката столица демонстрантите бяха 80 000, а в северния град - 20 000. Когато участниците в протеста в Атина достигнаха сградата на парламента, където депутатите ще гласуват тази нощ план за строги икономии с цел спасяване на Гърция от фалит, започнаха сблъсъци, предаде Асошиейтед прес.

Десетки полицаи и най-малко 37 демонстранти бяха ранени. Над 20 души бяха арестувани. Опожарени бяха най-малко 10 сгради, сред които затворено кино, банка, магазин на мобилен оператор, офис сграда и кафене. Около 3000 полицаи охраняват парламента, където депутатите обсъждат и предстои да гласуват тази нощ предложения от ЕС и МВФ план спасяване на Гърция от фалит. Наоколо горят сгради и в небето се издигат стълбове черен дим, съобщава фотограф на Ройтерс.

  "Народен бунт!", "Или ние, или те" и "Не проигравайте всичко, което сме постигнали", гласяха някои от надписите на плакатите, издигнати от демонстрантите.

Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу маскирани протестиращи, които хвърляха по органите на реда камъни и запалителни бомби.

Вчера гръцкият премиер призова съгражданите си да подкрепят споразумението с международните кредитори. Лукас Пападимос предупреди, че в противен случай страната е изправена пред икономически хаос и социална нестабилност. Премиерът отправи призива в телевизионно обръщение, ден преди парламентът да гласува програмата за нови икономии, договорена с Европейския съюз и Международния валутен фонд. В замяна те ще отпуснат на Атина 130 милиарда евро, а частни кредитори ще опростят 100 милиарда евро от дълга й.

Според Пападимос това споразумение няма алтернатива. Иначе Гърция трябва да обяви фалит, който ще бъде катастрофален за страната. Ще последва рязко снижаване на жизненото равнище, безработица, нередовно снабдяване с лекарства и горива.

Няма лесен път за Гърция, а единствената алтернатива на кредитното споразумение е банкрут и излизане от еврозоната. Това заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизалос в парламента, където в момента се водят дебати по проектозакона за ново кредитно споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, предаде Ройтерс.

"Изборът не е между жертва и никакви жертви, а между жертви и невъобразимо по-жестоки жертви", заяви Венизелос на бурния дебат, който се очаква да продължи и през нощта. Всеки, който иска да остане в еврозоната, трябва да се подчини на някои правила, каза още той.

Венизелос призова и за по-бързо приемане на проектозакона, за да може утре сутринта банките и финансовите пазари да получат посланието, че "Гърция може и иска да оцелее". Финансовият министър каза също, че Гърция се надява до петък, 17 февруари, да направи публична оферта на частните си кредитори за преструктуриране на дълга или в противен случай е застрашена от фалит, предаде Франс прес.

До тази вечер парламентът трябва да приеме новата оздравителна програма, поискана от ЕС и МВФ, за да може страната да получи зелена светлина от Еврогрупата, евентуално в сряда, за деблокиране на втория спасителен план, каза Венизелос. Ако това не стане, не бихме могли до 17 февруари да започнем официално операцията по размяна на облигации за опрощаване на 100 млрд. от гръцкия дълг.

Докато депутатите обсъждат новите мерки, пред парламента десетки хиляди души протестират срещу новото кредитно споразумение, което предвижда орязване на заплатите и пенсиите и съкращения на държавни служители в замяна за нов пакет кредити на обща стойност 130 милиарда евро.