Докато обаче правителството съкращава разходите и повишава данъците,  по улиците цари мрачно настроение, пише в анализ на Асошиейтед пре, цитиран от БТА.

Мнозина прогнозират стачки и демонстрации през есента, след като онези, които са могли да си позволят да отидат на лятна почивка, се върнат обратно в суровата действителност. На теория планът за строги икономии работи.
Министерството на финансите съобщи в петък, че бюджетният дефицит се е свил с цели 39,7% на годишна основа - малко повече от поставената цел. Европейският съюз, който поиска съкращаване на дефицита в замяна на спасителни кредити, "мърка доволно". В четвъртък ЕС обяви, че усилията на Гърция да понижи разходите са впечатляващи.

Не така впечатлени обаче са собствениците на магазини.
По-високите данъци и понижаването на заплатите на държавните служители неутрализират ефекта от стимулирането на икономиката чрез правителствени разходи. "Държавните служители имаха навика да идват и да си поръчват двойно еспресо и нещо за ядене. Сега те си взимат единично еспресо и по-евтин сандвич", отбелязва Константинос Гарифалу, който стои зад бара по 15 часа на ден в кафене точно до централния атински площад "Синтагма" .

Затрупана с дългове, тази година Гърция бе принудена да поиска спасителни заеми от Международния валутен фонд (МВФ) и Еврогрупата, за да избегне изпадане в неплатежоспособност по кредитите си. В замяна лявоцентристкото правителство се задължи да приложи програма на строги икономии, според която бяха намалени заплатите на всичките над 700 000 държавни служители, бяха орязани пенсиите, повишени данъците и реформирани из основи пенсионната система и трудовият пазар.

Доклад от този месец на Гръцката национална търговска конфедерация сочи, че 15% от магазините на тази улица са били затворени. Неотдавнашно проучване на Атинската търговско-промишлена камара установи, че 86% от 523-те търговски обекта, включени в анкетата, отчитат недостатъчна печалба, а поразителните 93% от тях имат спад на оборота заради финансовата криза.
Председателят на камарата Константинос Михалос разкритикува правителството, че води политика, "сведена чисто и просто до обслужване на интересите на нашите кредитори".

Някои икономисти са на мнение, че акцентът погрешно е поставен върху строгите икономии.
Безработицата достигна 12% през май - малко повече от 11,9% предишния месец, а БВП се сви с 1,5% през второто тримесечие на 2010 г. в сравнение с първото.

При това есента се очертава тежка, като правителството планира да смекчи държавния контрол върху производството на електроенергия, да приватизира държавните предприятия, носещи загуби, и да либерализира строгото регулиране на професии, което подкопава производителността.
Синдикатите обещаха още стачки и демонстрации. Което само ще увеличи страданията.