Това показва проучване, публикувано днес във вестник "Билд ам зонтаг", съобщи агенция Танюг.

Според проучването 53 процента от германците смятат, че би било по-добре, ако Гърция се откаже от еврото и се върне към драхмата. Само 34 процента са за оставане на Гърция в еврозоната. Осемдесет процента от германците са против отпускането на финасова помощ на Гърция преди страната да изпълни всички наложени й мерки за икономии.

До края на деня трябва да приключат в Атина преговорите за отпускане на втория спасителен заем.

Правителството на Лукас Пападимос е притиснато от експертите на кредиторите за ново съкращаване на заплатите и ограничаване на разходите за здравеопазване и отбрана, предаде БНР.

До тази вечер лидерите на трите основни гръцки партии трябва да подпишат споразумение за безотказно приложение на строги икономически ограничения.

Финансовият екип на външните кредитори не е съгласен на компромис и настоява за премахване на допълнителните възнаграждения, свиване на разходите за отбрана и здравеопазване.

Синдикатите категорично отказаха преговори за намаляване на заплатите. Отговорността за споразумението остава в тримата лидери на партиите, които участват във временния кабинет. Консерваторите и националистите считат мерките за изключително тежки, като се страхуват от негативна реакция и размирици в страната.

Същевременно Гърция се нуждае спешно от втори заем, за да не фалира до месец. Наблюдатели предполагат, че правителството ще подкрепи мерките, за да получи 130 милиарда евро от кредиторите. Няма гаранция, че договорът ще бъде одобрен в парламента, след като депутати от управляващата коалиция се обявиха против клаузите на втория заем.