От Брюксел бяха отправени предупреждения, че южната ни съседка скоро няма да може да се справя с мигрантския приток, предаде БНТ.

Вижте снимки >>>

Над 13 хиляди са вече бежанците в гръцкия лагер Идомени. ООН и Червеният кръст обявиха, че ситуацията там е на ръба да придобие мащабите на хуманитарна криза.

Македония не дава сигнали, че ще промени политиката си на минимално пропускане на бежанци, като същевременно въвежда все по-рестриктивни мерки спрямо мигрантите.

Вагелис Стратис, от гръцкия Червен кръст заяви, че всеки ден пристигат много мигранти. В Идомени продължават да идват мигранти от други лагери.

Сътрудничеството между различните неправителствени организации е много добро, увери той. Осигурява се храна, одеяла, спални чували. Медицинският екип осигурява лекарска помощ.

Проблемът е, че постоянно пристигат хора, а много малко бежанци могат да преминат границата. Лагерът е препълнен.

Спешното искане за извънредно положение е било изпратено до Главния секретариат за гражданска защита към министерството за опазване на околната среда, в което регионалният управител настоява в областта Килкис да бъде обявено извънредно положение, докато районът бъде разтоварен от бежанските потоци.

Нови 100 000 мигранти се очакват в Гърция

До края на месеца в Гърция вероятно ще влязат още 100 000 мигранти, предупреди еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

Той обяви това на пресконференция в Атина само два преди срещата на върха ЕС-Турция за мигрантската криза. „Стотици пристигат всекидневно и Гърция се очаква да получи още 100 000 до края на месеца“, посочи Аврамопулос.

В момента в страната има 30 000 бежанци в очакване да продължат към Германия и скандинавските страни. „До няколко седмици“ Евросъюзът ще обяви ревизия на правилата за даване на убежище, за да се осигури "по-справедливо разпределение на тежестта и отговорността“, отбеляза еврокомисарят.