Повече от 10 000 души очакват да преминат в Македония по пътя им към Западна Европа. Те обаче са принудени да живеят при мизерни условия в импровизираните лагери.

Заради ограниченията, които въведоха страните от така наречения Балкански маршрут, блокирани на територията на Гърция остават повече от 25 000 мигранти.

В опит да намери изход от задълбочаващата се криза председателят на Европейския съвет Доналд Туск в четвъртък ще посети Гърция и Турция.

Проблемите с бежанския поток ще бъдат обсъдени и по време на среща на върха между френския президент Франсоа Оланд и британския премиер Дейвид Камерън.

В същото време австрийският външен министър Себастиан Курц смята, че бежанците, стремящи се на всяка цена да напуснат Гърция и да се отправят към по-благоприятни от гледна точка на социалните условия европейски страни, не търсят защита, а икономическо благополучие.

От човешка гледна точка ние можем да разберем, че тук става дума не за търсене на защита, а за търсене на по-добро бъдеще в икономически план. Но ние не можем да предлагаме подобно нещо, каза Курц, визирайки мигрантите, които организират демонстрации на границата на Гърция с Македония и се опитват да преминат със сила на македонска територия, за да се отправят после оттам за Австрия и за Германия.