Това заяви пред БНТ вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от агенция КРОСС. Според него германската, френската, холандската икономика вече показват забавяне, а това няма как да не се отрази и у нас. Ако трето и четвърто тримесечие при тях наистина е по-слабо, България няма как да реализира 5% ръст през следващата година и той най-вероятно ще е 3-4%, обяви финансовият министър.

Той допълни, че на неформалната среща във Вроцлав за първи път е говорено  открито за големия проблем на Гърция.
"Досега политиците се фокусираха върху изплащането на лихвите, а не на голямата главница на южната ни съседка. Тази главница няма как да се изплати във времето. Трябва тя да намалее, иначе Гърция ще е в постоянна рецесия", поясни министърът и допълни, че ако не се реши този проблем, все повече икономики, а особено в Западна Европа, ще започват да се забавят.

Дянков обясни, че по бюджета за следващата година се работи активно. Готови сме с бюджета на Министерство на културата, където ще има значителен скок, с около 15%.
Новините от неформалната среща на финансовите министри във Вроцлав ни дават още по-голям тласък да анализираме агенция по агенция и министерство по министерство, за да се види къде може да се отреже още, каза още  Дянков и за пореден път подчерта, че от сектор „Сигурност” ще се дръпнат средства, за да влязат в социалните сектори. Сигурността на една държава зависи от финансовата дисциплина, от социалните й постижения. Говорейки за сигурност, трябва да мислим главно за тези сектори, заяви финансист номер едно.

Спорът между финансовия и вътрешния министър за парите на МВР тлее от месеци. Според Дянков парите на вътрешното министерство трябва да бъдат орязани, а в него да бъдат извършени структурни промени. Цветанов ревниво пази бюджета на МВР и обяви, че единствено премиерът и парламентът могат да се произнесат по тази тема.

Дянков подчерта, че ще има вдигане на доходите. И за следващата година ще има такава възможност, но ще се обсъжда в рамките на бюджета, обяви министърът.
В средата на октомври излиза годишната прогноза за следващата година както на България, така и на „Евростат”.
Някъде по време на годината ще има възможност за увеличение на някои доходи, не на всички, главно на социално слабите, каза още вицепремиерът.
По тази тема той влезе в спор със социалния министър Тотю Младенов, който обяви, че от нова година ще има повишение на пенсии и заплати. За тези си изказвания Младенов бе смъмрен от Бойко Борисов.