"Ние плащаме повече за сигурност от останалите европейски държави, а по-малко за наука и образование, а трябва да е обратното", призна Дянков пред Нова телевизия. В сектор "Сигурност" Дянков визира МВР, разузнаването и ДАНС.

Темата за огромния бюджет на МВР, който надхвърля 1 млрд. лева (1 008 506 718 лева за 2011 г. - бел. ред.) и е най-висок в страната, е повод за атаки от опозицията към правителството отдавна. Въпреки това вътрешният министър Цветан Цветанов твърди, че парите не стигат и дори с това оправдаваше частните дарения, които бе принуден да спре под натиска на Европейската комисия.

"Не Симеон Дянков е човекът, който ще каже как се разпределя бюджетът на страната", коментира по-късно днес вътрешният министър в отговор на журналистически въпрос, предаде “Фокус”. "Това са сериозни теми, не смятам, че аз мога да ви дам отговор на това, което е казал. Първо, че не съм го гледал, но бюджетът за 2012 г. трябва да бъде поне като този за тази година. С финансовия министър сме обсъждали, че трябва да бъде поне това, което е днес", добави Цветанов.

По време на последния вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов, който беше поискан от БСП и ДПС през юли, депутатът от ДПС Христо Бисеров коментира: „1 млрд. 530 млн. лв. са разходите на МВР. 220 млн. лв. от тази сума са разходи за инструмента Шенген, но оставащите са абсолютен рекорд по похарчени средства за МВР. Бюджетът на МВР е по-голям, отколкото този за образование. Горко й на тази страна, която дава повече пари за сигурност, отколкото за образование“.

Във връзка с даренията за МВР Цветанов отново изтъкна, че общата сума от 15 милиона лева е от европейските фондове и това трябва да се толелира за всяко министерство. От МВР вече обявиха, че даренията от страната са в размер на едва около 250 000 лв.
Запитан ще искат ли компенсация от бюджета заради спрените даренията, той отговори, че подобни теми обсъжда с премиера и с представителите от вътрешната комисия в парламчента.

"Погледнете какво се случи във Великобритания - виждате какъв срив в имиджа на една страна, когато излязат нещата извън контрол. Нека да не го допускаме това, и аз като министър на вътрешните работи, ще се стремя това нещо да не го допускам. Смятам, че с парите, които днес държавата осигурява, все пак се стараем максимално да покрием всички възможни необходимости", категоричен бе вицепремиерът.

След избухването на скандала около даренията за МВР Симеон Дянков заяви, че би трябвало ведомството да върне парите, получени от дарители със съмнителна репутация. Тогава той беше категоричен, че МВР е с най-голям бюджет в държавата и има достатъчно пари, стига да се управляват правилно.

Това не е първият разнобой между двамата вицепремиери, те имаха различни виждания за работата на митниците и на шефа им Ваньо Танов, както и около скандала с "Лукойл Нефтохим".
Премиерът Борисов обаче заяви, че двамата вицепремиери работят добре заедно.