Миналата седмица еврокомисарят по морските въпроси и риболова Мария Даманаки, която бе номинирана от управляващата в Гърция социалистическа партия ПАСОК, предупреди, че членството на страната й в еврозоната е в риск, ако не бъдат направени саможертви.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в статия във в. "Катимерини" обаче категорично опровергава слуховете за излизане на Гърция от еврозоната. Барозу обаче предупреждава, че "ситуацията за Гърция е много сериозна", предаде БТА.

Вестниците цитират еврокомисаря Оли Рен, който пред германското списание "Шпигел" казал, че "европейците поставят на Гърция същите условия, както и Международният валутен фонд".
Той уверява, че решението за следващия транш от 12 млрд. евро за Гърция ще бъде взето след доклад на така наречената надзорна тройка - ЕК, ЕЦБ, МВФ, изготвен на базата на проверки, извършени от тези три институции за състоянието на гръцката икономика.

В. "Етнос" пише, че основното изискване на кредиторите от тройката към правителството в Атина било да пристъпи към незабавно затваряне на силно задлъжнелите и губещи държавни предприятия и фирми.
Според изданието на "червено" били 1800 предприятия, а хиляди работещи в тях били застрашени от уволнения. В. "Имерисия" отбелязва, че до седем дни всичко ще стане ясно и че кабинетът се надява, че ще получи петия транш от заемите в края на юни.

В. "Нафтемборики" твърди, че натискът на "тройката" върху правителството все повече растял, за да може да бъде накарано да вземе исканите от кредиторите допълнителни мерки за икономии.

Опозиция срещу решителните мерки
Предупреждението на Мария Даманаки е отправено към тези сили в гръцката управляваща социалистическа партия и техните съюзници в профсъюзите, които се съпротивляват срещу реформите, коментира вестник „Файненшъл таймс”, цитиран от "Фокус".
Особено остро е противопоставянето срещу обещанието на правителството да събере 50 милиарда евро до 2015 година чрез приватизация. Държавни холдинги в сферата на комуналните услуги, банки, бившият телекомуникационен монополист и други бизнеси, като "Опап", най-голямата компания в Европа за лотарийни игри и спортни залагания, трябва да бъдат продадени.

Правителствата в еврозоната и МВФ са решени да накарат Гърция да изпълни своето обещание. Някои политици дори искат приватизацията да бъде под контрола на външна агенция, за да се гарантира прозрачността на процеса.