Търсената творба е озаглавена "Габрово 1847 година - първото просветно събрание в България, свикано от Васил Априлов, в което е взето решение за построяването на първата гимназия в България", 1968 г.

Творбата е културно-историческа ценност и за НДК е от изключителна важност тя да бъде намерена, за да бъде показана и съхранена за бъдещите поколения. Вярвам, че с общи усилия ще успеем да я открием, заявява директорът на НДК Мирослав Боршош, цитиран от БТА.

Той допълва, че инициативата по издирването на оригинала е по повод отбелязването на 120 години от рождението на Цанко Лавренов.

От НДК посочват, че в средата на 60-те г. на XX век Цанко Лавренов получава поръчка за картината от завода "Подем" в Габрово. Темата за построяването на първата гимназия в България не е избрана случайно, тъй като този момент е един от най-знаковите исторически епизоди в историята на града. Резултатът е изключителна картина, на която е отредено специално място в тогавашния завод.

След промените в политическата система в началото на 90-те, следите на творбата се губят безследно, допълват от НДК.

За първи път пред родна публика фондация "Цанко Лавренов" ще покаже запазената оригинална рисунка в размер 1х1 с картината. Рисувана е с молив върху хартия с размери: 140х197 см. Това ще стане на 12 юли от 18.30 ч. в Литературен клуб "Перото".