Очакваният втори тур е насрочен за 7 май. Следват описания на личните качества и политическите платформи на водещите кандидати, изготвени по материали на Ройтерс, на които се позовава БТА.

Независимият центрист Еманюел Макрон е неизвестен за широката публика допреди три години, когато решава да приложи в света на политиката уменията си, придобити като инвестиционен банкер.

Но след само две години като министър на икономиката той напуска и през август м.г. основава безпартийното движение "Напред!" (En Marche!), като се обявява срещу статуквото - въпреки че е посещавал най-престижните учебни заведения във Франция и че е посредничил на финансовата корпорация на семейство Ротшилд в сделка за 10 милиарда долара.

Той заявява, че "Франция е блокирана от склонността на елита към самообслужване", и признава, че е бил част от това.

Макрон критикува "свещените крави" от социалния модел като 35-часовата работна седмица, защитата срещу уволнения и доживотните назначения в държавния сектор.

Освен това той се зарича, че ще хвърли мост върху разделението между левицата и десницата, което отдавна доминира във френската политика.

Ако 39-годишният центрист бъде избран, той ще бъде най-младият държавен глава на Франция след Наполеон Бонапарт.

Марин льо Пен изведе оглавявания от нея "Национален фронт" от периферията и го постави под светлината на политическите прожектори, след като тя стана реален претендент да бъде първата жена държавен глава на Франция, а и първи крайнодесен президент на страната след Втората световна война.

Анкетите определят за Льо Пен сигурно класиране за балотажа на 7 май. Това би било стъпка напред за нея, тъй като на президентските избори през 2012 г. тя не можа да стигне до втория кръг и да постигне постижението на баща си, победен през 2002 г. на балотаж от Жак Ширак.

След като през 2011 г. пое ръководството на Фронта, Марин льо Пен се зае да го очиства от антисемитския му облик, придобит по време на близо 40-годишното ръководство на нейния баща, бившия командос Жан-Мари льо Пен.

Два пъти развежданата майка на три деца позиционира партията от антиимигрантска в евроскептична сила, която предлага протекционистична политика, бранеща френските работници от глобализацията.

Въпреки че анкетите прогнозират за Льо Пен загуба на балотажа, те констатират оспорваността на надпреварата. Това е силна позиция за кандидат, който иска референдум за членството на Франция в ЕС и с това изнерви финансовите пазари.

Сред плановете на 48-годишната Льо Пен са да се отърве от еврото и да принуди френската централна банка да финансира част от държавните разходи.

Тя настоява, че тези неортодоксални намерения са в унисон с антиглобализационните чувства, извели Доналд Тръмп до Белия дом и повишили вота за Брекзит на референдума във Великобритания миналата година.