"Във връзка с възникналото недоразумение с чуждестранните инвеститори в българския проект за построяване на писта и инфраструктура за MotoGP, Формула 1, Супербайк, Суперспорт, супермото, картинг и други видове моторни спортове, заявяваме: Недоразумението е по наша вина", се казва в него, цитирано от Медиапул.

Николов обяснява, че са получили информация от посредници в арабския залив за консорциума EABG, но не е уточнено дали е държавен или частен. В информацията било посочено, че консорциумът е от "управляващата фамилия". „За нас бе важно да привлечем потенциални инвеститори не само за проекта за MotoGP и Формула 1, а и за други инфраструктурни проекти в България", продължава писмото.
 
"Извиняваме се най-официално на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на българското правителство и лично на министър-председателя г-н Бойко Борисов за информацията, която подадохме относно чуждестранните инвеститори", се казва в подписаното от Богдан Николов писмо. В него пише, че за България са нужни инвеститори, независимо дали те са държавни или частни и дали техният собственик е шейх или не.

По-рано днес икономическият министър Трайчо Трайков, който бе забъркан в скандала след прессъобщение на министерството му за инвестиционните проекти на арабската компания, обяви пред bTV, че вече е ”доста резервиран” към намеренията на EABG. Според него бизнесмените от фонда са действали ”доста некоректно”.
Сериозните инвеститори не изпращали писма до редакциите и ако нещо в официалното прессъобщение на неговото министерство било объркано, то въпросът трябвало да е дали ”инвеститорът не се е компрометирал пред институцията”.

Смятам, че се получи истерия. В случая ние сме държава, държавна институция и който и да е инвеститор трябва да докаже пред нас сериозността на намеренията си. Аз съм "за" всеки проект, винаги бих се срещнал, бих помогнал нещо да се случи. Оттук нататък остава те да докажат, че имат парите и ще инвестират”, каза Трайков.
Богдан Николов и Румен Петков, който е председател на организационния комитет за построяване на пистата, му се извинили, защото те са подали информацията, ползвана за прессъобщението.

Министърът обеща съдействие, но "те да бъдат така добри да защитят собствената си репутация". Трайков обясни, че ако инвеститорите дойдат с парите и ако федерацията каже, че проектът е готов, тогава държавата ще се включи и ще помогне проектът да се случи, ако прецени, че има интерес да участва.