Това предположи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС. През почивните дни стана ясно, че двама българи програмисти от Илинойс, САЩ, които са фенове на Формула 1, изпратили имейли на съветника на компанията от Абу Даби.

"По всяка вероятност това са фенове във „Фейсбук”, техният профил е точно такъв. Може да се направи заключението, че става въпрос за една шегичка. А и може би са видели, че Румен Петков е инициатор на инвестициите, може би затова са се пошегували", обясни Цветанов пред Нова телевизия, цитиран от "Фокус". Петков е шеф на Организационния комитет за изграждането на пистата за Формула 1 край село Доброславци.

Според министъра, самият факт, че се говорило за шейха на Абу Даби бил красноречив, но инициаторите трябвало да дадат обяснения за "тази неудобна ситуация, която се получи".
В момента се установявал мотивът на двамата българи. Цветанов отново каза, че случаят не е свързан с рекет или изнудване, както се твърдеше.

Двамата българи, изпратили писмото, са използвали анонимен пощенски сървър в САЩ, който позволява да се прикрият данните им, съобщи за Дарик радио Явор Колев, шеф на отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП.
Антимафиотите сравнително лесно са разбрали кои са авторите, защото Александър Цаков и Васил Стоев са изпратили съобщението от електронна поща, която може да бъде свързана с тях.

След като американските власти приключат проверката си по случая материалите ще бъдат докладвани на прокуратурата.

Междувременно премиерът Бойко Борисов отрече, че се е сприятелил с Румен Петков. "Срещам се с депутати от всички представители на ПГ, срещам се и със спортни федерации, както се срещнах с Петков и председателя на автомобилната федерация Богдан Николов за писта на Формула 1. Петков е идвал с Николов един път, а Иван Костов и Мартин Димитров са идвали поне 15 пъти в моя кабинет, така че да не казват, че съм се сдружил с Петков", обясни Борисов пред bTV, цитиран от БГНЕС.
Когато има намерение да се дават пари и преапортира един терен, ние проверяваме, каза той в отговор на въпрос дали е знаел при него шейх ли идва или бизнесмен.

Преди дни Борисов отказа да коментира имейла за $94 млн.: „Не коментирам писанията в пресата, защото виждате каква е тактиката на медиите - пишат едни глупости, след това ги взимат сутрешните блокове и обзорните предавания, и накрая аз трябва да отговарям на измишльотините на някои хора".
Миналата седмица Румен Петков пък обясни, че не е подвел премиера за пистата.