Ученичката в 12 клас от математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък е направила отсъствия, за да се подготвя за престижни състезания и студентски интервюта за Кеймбридж и Станфорд, съобщи Нова телевизия.

Катерина Найденова, която е възпитаник на Теодосий Теодосиев, бе обявена за най-добър млад физик от Европа и Мис Свят в областта на физиката на Олимпиадата по физика в Дания.
От осми клас печели всички национални олимпиади по физика, няколко световни, носител е и на златни и сребърни медали от Чехия, Тайланд, Индонезия, Казахстан, Дания и Естония.

Последното й участие е на Първата международна олимпиада по експериментална физика в Москва, от където се върна преди дни със сребърен медал и отборната награда за националите ни Гранд При.

Директорът на ПМГ Красимир Дамянов признава дните на олимпиадата за извинени, но не и тези, през които дванайсетокласничката се е подготвяла и е била в Кеймбридж на интервю.

Според правилника на училището за 50 лв. месечно стипендия за отличен успех е необходимо редовно посещение на учебните занятия.
Катерина не получава социална стипендия, въпреки че майка й Юлия Найденова се грижи за двете си деца сама.

"Правилникът на училището не позволява повече от 33 извинени отсъствия на месец", каза директорът на гимназията.

По-късно той заяви пред OffNews, че на Катерина ще бъде дадена 100 лв. награда за високи постижения като компенсация. 
Отделно ще бъде наградена и от училищното настоятелство, също със 100 лева.

Катерина не е единствената останала без стипендия заради отсъствия.

И дванадесетокласникът Иван Порязов от националния отбор по физика, който също учи в ПМГ "Никола Обрешков", няма да получи стипендия заради отсъствия.

Катерина вече е приета в университета Станфорд, Масачузетския технологичен институт (MIT), Харвард, чака отговор от Кеймбридж, съобщи Нова телевизия.

Майка й сподели, че ще избере този университет, който й предложи добра социална стипендия, тъй като няма възможност да се издържа, пише Kazanlak.com.