Хипотезата за нападение от крайнодесни активисти е приета на сериозно, пише "Фигаро", цитиран от "Фокус".

Взривове и пострадали

Двете експлозии станаха вчера в рамките на 12 секунди, близо до финалната линия на Бостънския маратон. Трима са убити, сред тях 8-годишно момче. По последни данни над 170 са ранените, като 17 от тях са в критично състояние. Най-малко десетима са с ампутирани крайници.
В избухналите бомби са били поставени дребни метални предмети, за да се засили поразяващият ефект.
Губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик отрече първоначалната информация, че освен двете взривили се бомби са намерени и неизбухнали. 
Специалният агент натоварен с разследването на взривовете Ричард Делорие пък заяви, че властите нямат сведения за допълнителни заплахи.

Разследването

Следователите се опитват да разгадаят символиката на датата, избрана за нападението - 15 април. По принцип в живота на САЩ 15 април е Денят на патриота, както и деня, в който данъкоплатците внасят дължимите на държавата данъци. Взривовете на този ден може да подсказват, че организаторът се противопоставя на фискалната политика на Вашингтон, което води следователите към предположението за крайнодясна група.

В същото време, бомбите, които са били използвани в Бостън, приличат на устройство, описано от пропагандно списание на „Ал Кайда”. В него ислямистите, живеещи в западни страни, са призовани да действат самостоятелно, използвайки описаното взривно устройство. Според анонимен източник бомбите не са толкова добре изработени, че да се предполага участието на цяла организация.

Официалните лица и следователите заявяват, че е рано да се говори за мотивите на престъпниците, нито за това дали те са американци или чужденци.

„Това ще бъде световно разследване. Ще достигнем до всички краища на Земята”, заяви представител на ФБР, цитиран от Си Ен Ен. През следващите дни ще бъдат разпитани голям брой хора.
Бюрото отказа да коментира дали има задържан заподозрян за експлозиите. По-рано местната полиция потвърди, че е извършен обиск в дома на едно лице, но не даде никакви подробности.

Служителите на ФБР са съсредоточили вниманието си върху видеозаписите и снимките, които са били направени по време на маратона, в търсене на следа.
Тъй като Бостънският маратон е събитие, което събира около 500 хиляди зрители всяка година, чрез снимките следователите очакват да попаднат на множество улики и доказателства, които ще помогнат за разкриването на атаката.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви по-късно, че ФБР разследва взривовете в Бостън като терористичен акт, съобщи Ройтерс. Той посочи, че виновникът за взривовете не е известен. Не е ясно дали извършителите са чужди или местни злонамерени лица, каза президентът.

Български експерт

Експлозиите в Бостън показват нов похват на терористите, каза за "Фокус" Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столична община и бивш главен секретар на МВР в периода 1995-1997 година.
„Паника, над 100 ранени – това вече е един нов похват на терористите – малки бомби, по-често, на повече места, с много заряд от разни други елементи – сачми, болтове, гайки, тенекийки, за да има повече поражения, повече ранени”, добави Бояджиев.
Почеркът е много неясен. Но се знае, че в последно време един от похватите на „Ал Кайда” е да се взривяват малки бомби на много места и да дават много поражения, както това, което се е случило в Бостън. Дали е „Ал Кайда” – не се знае", каза още експертът.


Светът осъди бомбения атентат

Разказ от българи

Снимки от атентата