Така отсъди днес специално създаденото жури от съдебни заседатели по делото. Разследването по случая бе най-продължителното в английската правна история и в крайна сметка бе решено, че поведението на феновете не е допринесло за най-трагичния случай в английската футболна история, отбеляза БГНЕС.

Вижте снимки >>

Журито отсъди, че е имало грешни решения от страна на полицията, включително и това на ръководителя на полицията за мача, който нарежда да се отвори един от изходите малко преди началото на мача. Това позволява на 2000 души да нахлуят вътре в стадиона и да се скупчат на предпазната ограда пред терена, която не издържа на натиска и се срутва, което води и до фаталния край.

Днес роднини и близки на загиналите излязоха със сълзи на очи и прегръщайки се от специално изградената съдебна зала в Уорингтън, на 15 километра от Ливърпул. Това решение за тях е справедливост, която чакат повече от 27 години.

Преди време се смяташе, че случилото се на „Хилзбъро“ е нещастен случай, като според официалната версия действията на феновете са довели до голямата трагедия.

Датата 15 април 1989 година остава една от най-черните в английския футбол, заради загиналите по време на футболна среща между ФК „Ливърпул“ и „Нотингам Форест“ 96 жертви и 766 ранени привърженици. След трагичния инцидент от полицията отричат своите грешки и обвиняват поведението на феновете за случилото се.

"Това решение е отдавна чакана справедливост за 96-те жертви", заяви британският премиер Дейвид Камерън по повод решението на журито.

Трагичното събитие

На 15 април 1989 в 15.00 ч. на стадиона „Хилзбъро“ в Шефилд, Англия започва футболната среща между ФК „Ливърпул“ и „Нотингам Форест“, припомня Уикипедия.

По онова време стотици фенове все още са пред вратите на стадиона. Полицията решава да отвори изход С. Когато това става, огромна тълпа нахлува в стадиона и се насочва към централно разположените сектори 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях никой друг не забелязва какво се случва.

Между отделните сектори е имало здрави стоманени прегради за предпазване от хулигански прояви.

В 15:06 съдията спира мача, след като хората панически започват да прескачат оградите и да нахлуват на игрището. Единственият изход е към игрището. Малка част от оградата рухва и през пролуката се излива поток от задъхващи се хора, ранени и мъртви, докато други продължават да прескачат оградите.

Полицията и „Спешна помощ“ не смогват да помогнат на ранените. Въпреки това голяма част от полицията прави кордон, като блокира 3/4 от игрището, за да не могат феновете на „Ливърпул“ да достигнат тези на „Нотингам“.

Парадоксално фенове на "Нотингам", опитали се да излязат на тревата, за да окажат помощ, са спрени.