Има доста индикации за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както и в други страни от ЕС, заявява още държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за германското издание.

Според Плевнелиев, Русия се опитва да постигне същата цел, каквато някога си е поставял СССР, но на нова идеологическа база: "отслабването на Европа и разпространяването на съмнения по отношение ценностите на демокрацията и върховенството на закона". Москва иска чрез подкрепата за ултранационалистически партии или движения да подкопае ЕС отвътре, посочва Плевнелиев.

Москва преследва тази цел и в интернет, посочва Плевнелиев. Той заявява, че когато още преди няколко години е предупреждавал за руската политика, чиято цел е систематично да насърчава в интернет отхвърлянето на европейските ценности, някои политици все още са определяли неговите предупреждения за преувеличени.

Той заявява, че на хората в ЕС трябва да бъде обяснено "какво се случва и какво цели руската пропаганда".

Правомощията на Плевнелиев изтичат през януари 2017 г. През ноември т.г. на президентските избори в България победи Румен Радев, определян от някои медии като "проруски кандидат", припомня още "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от радио Дойче Веле и "Фокус".

В предизборната кампания Радев се обяви за оттегляне на санкциите на ЕС срещу Москва и оцени анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия като факт, припомня изданието.

"Консервативният лагер в България се страхува, че Радев може да се отклони от досегашната външнополитическа ориентация на най-бедната страна в ЕС". Това пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг", като припомня, че с бъдещия президент България ще поеме европейското председателство от 1 януари 2018 г.