Комисията установила, че в процедурата е имало прекалено ограничаващи условия за издаване на разрешения за мултиплекси, което води до изключването на потенциални кандидати, пише в съобщение на институцията. Според нея това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на цифрова телевизия.

Комисията счита, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет цифрови мрежи (мултиплекса) чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара. В нарушение на три директиви критериите за подбор в конкурсните процедури са били прекомерно ограничителни, като са били отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, действащи само извън България, или с оператори на мрежи за радиоразпръскване.

Посочва се австрийската компания ORS в конкурса за изграждане на цифрова мрежа, пише "Капитал". С текст в Закона за електронните съобщения компанията беше отстранена, защото е собственост на австрийската обществена телевизия ORF.

През март 2012 г. Брюксел поиска от българските власти да предприемат мерки срещу нарушението на правото на ЕС и да позволят реален достъп до българския пазар на инфраструктура за цифрова телевизия.
България обяви началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти - седми мултиплекс. Тези честоти обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване.

Очаква се съществуващите телевизионни канали да сключат споразумения с операторите на разпространителските мрежи преди преминаването, за да може след тази дата да се излъчва чрез новата инфраструктура за цифрова телевизия.

Досега държавата е провела два конкурса за общо пет цифрови мрежи, които ще излъчват програмите на търговските телевизии. Има и трети конкурс, но той е за обществените БНР и БНТ.
Първият конкурс, който КРС обяви за двата търговски мултиплекса, бе спечелен от словашката компания "Тауърком". По-късно тя бе купена от "НУРТС България" - тогава джойнт венчър между БТК и "Mancelord Limited" - кипърска офшорка, представлявана в България от мажоритарния акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

"НУРТС България" притежава мрежата, по която в момента се разпространява телевизионният сигнал на всички български ефирни канали. През ноември 2011 г. компанията се преименува на "НУРТС диджитъл", а контролът на компанията "Тауърком" остана в групата на Василев.
При втория конкурс другите три частни мултиплекса бяха дадени на латвийската "Хану про" през 2009 г. Година по-късно дружеството получи разрешение да изгради и мрежата, която ще разпространява програмите на обществените БНТ и БНР. Така "Хану про" получи правото да контролира 1/3 от тв пазара при дигитализацията.
През лятото на 2012 г. прехвърли собствеността си върху трите търговски мрежи на ново дружество - "HD Media Services". Компанията обяви, че си запазва правото да развива само обществения мултиплекс, но през декември промени името си на "Фърст диджитъл" ЕАД.