С решение от 19 декември 2012 г. КРС обяви намерение да проведе конкурс за издаване на едно разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър, за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с национален обхват.

В срока до 17,30 ч. на 10 януари, заявления са подали компаниите "Ди Ви Би Ти" АД, "Булсатком" АД и "Динамикс" ЕООД. Под внимание ще бъдат взети и намеренията, които постъпят в Комисията по пощата и носят клеймо от дата до 10 януари, добавят от КРС.

Заради интереса и поради факта, че кандидатите са повече от един, КРС ще реши да обявяви конкурс. В него могат да участват и компании, които не са заявили изрично намеренията си пред регулатора.

Според приетия от кабинета план първият етап от цифровизацията трябва да е приключил през септември 2013 г., а целият процес - през 2015 г. Вече започна информационна кампания.

Само 14% от българите знаят какво е цифровизация - с въвеждането й телевизията ще е с много по-добро качество на картината и допълнителни екстри, като например потребителят сам ще си включва субтитри.
За да гледат ефирни цифрови програми със стария телевизор, собствениците трябва да се снабдят със специално устройство, наречено „сет топ бокс”. Държавата ще поеме голяма част от цената на декодерите.