Държавният глава участва конференция, посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война "Европейската интеграция като урок, научен след Втората световна война. Какво означава това днес?", предаде БТА.

Посланието на всички лидери в Гданск ще бъде послание за коректен подход към историческите факти и научени уроци от историята, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че на този европейски форум на високо ниво ще бъде дебатиран обективният прочит на историята.

"Ще посочим решаващата роля на всеки, който допринесе за победата над фашизма, ще почетем жертвите на тази най-кръвопролитна война в историята на човечеството, разбира се, с нашето уважение и към руския народ, който даде над 30 милиона свидни жертви в тази война", каза Росен Плевнелиев.

Неслучайно честваме най-дълготрайния мир, който се възцари след края на Втората световна война, именно поради визията на европейските лидери тогава да създадат ЕС - преди всичко един съюз за мир, каза президентът.

"Държавите от Централна и Източна Европа попаднаха от един режим във втори тоталитарен режим, ние ще дадем своята оценка за това", отбеляза Росен Плевнелиев.

Нека си припомним, че в България, веднага след инсталирането на комунистическия тоталитарен режим видяхме т. нар. Народен съд, който изби десетки хиляди и целия елит на нацията.

Нека си припомним, че когато всички се радваха на освобождаването на Аушвиц и на концентрационните лагери в части от Европа, в други части на Европа "Гулаг" продължи да съществува с не по-малко жестоки методи, посочи държавният глава.

"Обективният прочит на историята е важен, Европа е силна не със своята армия и не със своята финансова дисциплина, Европа е силна със своите правила, с обективния прочит, с коректността към случилото се и към това всички да научим историята и уроците й", отбеляза държавният глава.