Два протеста се проведоха днес срещу посещението на турския президент в морската столица.

Първият – на партия "Възраждане", започна в 12.00 часа на площад "Независимост" пред Съдебната палата.

Около стотина души се събраха пред фонтана. Всички носеха национални знамена и плакати с надписи: "Стоп, Ердоган", "Затваряме Варна за диктатори", "Искаме независима България, а не Вашингтоно-Брюкселска колония".
Протестът на площад "Независимост" не бе многоброен, но всички присъстващи носеха национални знамена и плакати с надписи: "Стоп, Ердоган", "Затваряме Варна за диктатори", "Искаме независима България, а не Вашингтон-Брюкселска колония".

Според протестиращите днес е най-неподходящият ден за подобно посещение, тъй като е Денят на Тракия и дори да не е търсено съзнателно, според тях това е "една провокация към българското чувство".

Половин час по-късно започна и флашмоб пред катедралния храм "Свето Успение Богородично", организиран от партия "Да, България".

Според председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов "Европейският съюз има двойни стандарти, тъй като обвини Русия заради случая "Скрипал", а не взема никакви мерки за това, което прави Ердоган в Сирия".

"Един президент на една държава, която, освен че се държи агресивно, той самият каза, че част от територията на България била в душевните граници на Турция, няма място в България, и ако ние го посрещнем безропотно, като слуги, очевидно е, че не трябва по никакъв начин да се уважаваме повече като народ", каза председателят на партия "Възраждане".

Очаква се по-късно днес протестиращите да предприемат и други акции на недоволство.

Протест ще има и в София, организиран от партията на Велизар Енчев "Българската пролет", който ще се проведе пред сградата на Министерски съвет от 18 часа.

От следобедните часове до около 18:00 часа във Варна ще има разположени патрулни коли на полицията по основните трасета, по които ще минат кортежите на официалните гости за разговорите в „Евксиноград”. Маршрутите обаче не се съобщават.

Движението на основните кръстовища ще се регулира от Пътна полиция. Взети са мерки за осигуряване на нормален пропускателен режим и не се очаква блокиране на града, увериха от полицията.

Засилена охрана ще има и на летището.

За срещата и мерките за сигурност - вижте тук >>

След края на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък днешната среща във Варна беше определена като "трудна".
Борисов е категоричен, че Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е една възможност за опит за изглаждане на противоречията между Брюксел и Анкара.
"И затова апелирам към всички колеги да направим всичко необходимо да решим кризата с дипломатически средства", каза Борисов.

На пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази опасения, но подчерта, че с Турция трябва да се търси диалог.