Австрия предвижда въвеждането на подобни мерки по границата си със Словения заради притока на бежанци, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

"Не трябва да се издигат стени или бариери в Европа, а просто да се подсили сигурността на външните граници", заяви френският президент на съвместна пресконференция с австрийския канцлер.

В сряда Австрия обяви мерки за засилване на контрола по границата си със Словения, които може да включват изграждането на ограда. Това ще е първата подобна преграда в шенгенското пространство.

Оланд същевременно приветства австрийското население за това, че се старае колкото се може да приеме бежанците, транзитиращи през Австрия за Германия, като уважава тяхното достойнство.

Файман пък каза, че единствено общи европейски отговори биха могли да решат европейската криза.

"Пренасочването на бежанците към съседите не може да бъде отговор на кризата в Европа", каза той.

Така австрийският канцлер отговори негласно на Берлин, който обвинява Австрия, че изпраща по един дезорганизиран начин към Германия хилядите мигранти, идващи от Словения.

"Това е едно трудно предизвикателство, защото в много области, в качеството ни на политически отговорни лица, ние трябва да показваме, че се вслушваме в страховете на населението", посочи Файман.

Той обаче увери, че Европа е по-силна от ревността, завистта, гнева, омразата и предубежденията.

Германия ще пропуска бежанците само през 5 места по границата с Австрия

Бежанците ще могат да влизат в Германия само през 5 пункта по границата й с Австрия, обяви говорителка на Министерството на вътрешните работи.

Целта е да се подобри контрола върху мигрантския поток.

Бихме искали да имаме по-подредена процедура“, поясни говорителката.
Тя уточни, че промяната е договорена с Австрия и влиза в сила веднага.

Европа беше предадена от заговор, заяви унгарският премиер

Унгарският премиер Виктор Орбан, който подкрепя твърда линия по отношение на кризата с мигрантите, заяви днес, че Европа е била предадена от конспирация, водена от могъщи финансисти, левицата и представители на неизборни длъжности. 

"Европа беше предадена, ако не защитим интересите й, континентът няма повече да принадлежи на гражданите, които живеят тук", изтъкна Орбан на конференция в Будапеща. Той назова конкретно американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос.

Плановете на добре организирани финансисти, тези които мислят отвъд националните държави и на ръководители, които никога не са били избирани може да станат реалност, заяви Орбан.

Той обвини левицата в Европа, че работи за отслабване на националните държави в полза на международното измерение и космополитизма.

"Трудно е да си представим, че големи европейски страни, притежаващи огромни добре функциониращи разузнавателни служби може да не са били подготвени за ежедневния приток на хиляди бежанци в Европа. Хората се съмняват, че това може да не е било случайност", добави Орбан.