Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО на заседанието на браншови съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на проблемите в сферата на въгледобива, предаде "Фокус".

Христозов подчерта, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасност за най-близките населени места по поречието на река Марица. 
"Освен контролирано изпускане на водите, се налага да заработят и ВЕЦ-овете от каскада Арда", каза Христозов

По-рано от ЕСО съобщиха, че от съображения за национална сигурност  са ограничили производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", от въглища и от възобновяеми енергийни източници, за сметка на електроенергията, добивана от водните централи, тъй като язовирите са пълни с много вода, която трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения.

По думите на Христозов шестте най-критични язовири са в каскадите „Доспат Въча” и „Доспат”, където водата работи на около 750 мегавата.
Язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не били опасни, но през следващите две-три седмици може да се напълнят.

„Потреблението в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата. 40 на сто от мощностите на АЕЦ „Козлодуй” също са разтоварени, като ще има още намаление”, предупреди Христозов.
"На режима 1300 мегавата атомната централа ще работи до 22 април, когато пети реактор ще бъде в ремонт до края на май”, обясни експертът и определи това решение като най-оптималното за централата.

Ограничения има и при всички ВЕИ-та, като тяхната мощност е намалена с 40 на сто. Те ще могат да работят най-много на 60% от мощността, която имат, отбеляза Христозов, цитиран от БГНЕС.
Той посочи, че данните към момента показват, че ВЕИ-тата са произвели за първото тримесечие на 2013 г. спрямо първото тримесечие на миналата година с 84% повече ток, но те участват само с 5 % в общото производство на електроенергия в страната. ВЕЦ-овете са произвели с 41% повече електроенергия. "Действително комплексът "Марица изток" е с 32 % по-малко и най-тежък беше месец март, когато производството е със 17 % по-малко", допълни експертът.
По думите най-тежко е снижението на експорта.
"Той е с 31 % по-нисък отколкото през първото тримесечие на миналата година, въпреки че през първите 3 месеца на 2013 г. износът беше преустановяван на два пъти" , отбеляза директорът на Централното диспечерско управление на ЕСО.

Най-бързият изход от кризата с въгледобивните предприятия е възстановяване на износа на електроенергия. Около това мнение се обединиха днес участниците в браншова среща в Министерството на икономиката енергетиката и туризма по проблемите на въгледобивните предприятия.