Коментари - Осем язовира са пред преливане | Днес.dir.bg

Осем язовира са пред преливане

Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър и язовирите преливат.

Обратно в новината

Коментари - Осем язовира са пред преливане | Днес.dir.bg

Коментари

Производители и търговци, които имат повече стока от колкото пазара нормално е консумира, обикновено правят промоции за да продадат повече - идват празници - хотелиерите сигурно ще измислят допълнителни предпразнични пакети, ако получат отстъпки в цената на енергията 1 месец преди и 2 седмици след празниците - ако "светнат" хотелите по морето (България, Гърция и Турция) предпразнично сигурно ще консумират доста киловати допълнително.

Дрън-дрън, до юни капка вода нямя да остане в реките, ще измрем до крак! Бизнеса само на шараните гледа да угоди, докато Никулден стане Видовден !

Обадете се на хидро специалиста - ахмедоулу доган, да разреши проблема.

Че от какво преливат тия язовири. Толкова им е направата, архаична. При нас вали веднъж на 3 месеца. Ако вали толкова често като в западна Европа, трябва да сме все все под вода. И да не ми се оправдават със снеговете - щото и там имат повече :-).

НЯКОЙ докара нещата до това форумът да обсъжда "компетентно" специализираната материя относно енергетиката и околностите й. Вместо някой специализиран да поднесе компетентно, честно и изчерпателно необходимата ни информация. НЯКОЙ е много (безкористно) заинтересуван да бъде и пребъде хипертрофирано скъпата "зелена енергия" ... НЯКОй много държи да си мислим, че произвеждаме катастрофално много електроенергия, която просто не ни трябва, а и чужбинците не я щат. Та затова и не ни осведомява цялостно и свързано за структурата на производството й (количествено, качествено, ценово и хронологично), структурата на потреблението й (количествено, качествено, ценово и хронологично), износа, степента на съответствие с водещото европейско потребление (количествено, качествено ...) и т. н. Информацията засега е на принципа "Барнах се по ... оная работа, та се сетих ..." ...

Както е тръгнало ще спрат всички источници на производство на ел. енергия като оставят само ВЕИтата и фотоволтаиците! Море газим жадни ходим.

Как няма да е скъп тока като има толкова много институции - НЕК,ЕСО,БЕХ, ДКЕВР,МИЕТ, където отиват толкова много пари за излишни служители в някои звена!

Само в нашето предприятие някога се потребяваха 23 мегавата ел.енергия.Но работеха 2000 човека и произвеждахме 60000 т. продукция.Сега предприятието е на мутрите и работят 200 човека с производство от 5000 тона.Това го умножете по хилядите подобни творения и ще си обясните защо тогава имаше режим на тока. В момента също има режим,българина няма работа,пари и икономисва колкото може.

Всичко мвото хубаво, но че много от земеделските стопони се оплакват от пивишаване на температурите на земята в околностите, близки до фотоволтаичните източници, поради което се налага да поливат реколтите си много по-често отколкото преди това. При това излишество на енергия волтаиците са излишни, а ББ дори им набета пари в ръцете.

Ами като не се изнася и има свръхпроизводство, то направете така, че градовете да светнат, а не да живеем в тъмница. Още по-добре ще бъде, ако направите тока 2ст и вместо да са ни тъмни къщите ще спим и на светнати лампи.

Борисов е за затвор.Защо допусна свръхпроизводство на зелене енергия, сега енергийната система е в дисбаланс и всички други ТЕЦ-ве и АЕЦ са ограничени в производството на ел.енергия.Колко ли парички е сложил в джоба си?

Не съм инженер, не съм специалист, аз съм просто - КОМУНИСТ!

Аз съм изключил всичко. Нали сме пазарна икономика - като няма търсене, цената пада!

Ей тоя лъже, та ушите му пращят. Опасно било да се изпуснат язовирите и трябвало да минат през ВЕЦовете. А като мене водата през ВЕЦовете да не би да се изпарява? Нали пак отива при изпуснатата. Аман от лъжци.

Но като мине през ВЕЦ-а всички получаваме безплатен ток. Съжалявам ако си миньор или в ТЕЦ, ама...

Фотоволтаиката ще умре!Ограничили са ги яко,и така трябва,при осреднена цена от тях 47 стотинки...извинете,ние не може да си позволим подобна цена на екоенергията,виж,от вятър и вода цената е поносима и нормална,тази на Козлодуй е прекрасна,обаче от фотоволтаика,когенерациите на тецовете(32ст киловата) и "прекрасните" американски Марици(20ст+студен резерв).....само така,ограничаване!А когенерациите кога?

Фотоволтаиците са крехки, но свирепи спрямо сметките ни. Камъни в България дал Бог!

Сега се връщам от работа, АЕЦ-а работи на 500 единия, и 700 другия блок... Това са 1200 МВата. А пък на ВЕЦ Доспат в уикипедията има данни за язовир Доспат - Вец Девин -80 МВата и Въча - ПАВЕЦ с максимална мощност 160 Мегавата... Какви 750, то толкова трябва от цялата страна да ги съберат и пак едва ли ще има толкова

... работник. Нищо против, но знаеш ли че ВЕЦ-вете се пускат в критичен за системата режим, за да покрият върховите нужди? А АЕЦ работи и залудо, когато няма консумация? Отделен е въпросът, кога трябва да се изпускат водите от големите язовири хем да има енергийна полза, хем да запазим сигурността на поречията. Има едно Предприятие към НЕК - Язовири и Каскади, където има специалисти, които знаят как се прави това, но от години номенклатурчици от МОСВ и ЦДУ са им стъпили на врата,за собствена изгода.

а от твойто личи, нищо НЕ личи. Къде прочете този, В Критичен за системата режим....? Ако прочетеш по нагоре какво е написал колегата Батс, твоя коментар съвсем ще се обезЛичи.

Искам да попитам, защо беше референдумът за построяване на нова ядрена централа, като очевидно ние и сега не можем да си оползотворим енергията, която произвеждаме, нито да я изнасяме?!?

А защо беше преброяването, като след 10-20 години ще сме всички трупове? А няма ли да имаме промишленост повече? А електромобили няма ли да имаме? Човека го каза ясно. Трябва, за да замести след 10 години Козлодуи и Мариците и ТЕЦ Варна, който ЧЕЗ разсипаха. За да замести и Фотоволтаиците, на които след 10 години ще им спадне ефективността рязко, толкова им е живота на тези боклуци. Сори.

Това РОВЧ ли ти го каза?

Искам да ви поздравя ,че питате,защото само така ще научите правилния отговор.Аз ще се опитам да ви дам по възможност един обективен отговор.Основната причина за излишъка на ток е,че повечето правителства след 1989г./без значение от коя партия/ бяха специалисти по нищоправене, а някои даже бяха спецове по ликвидация.Поради това сега почти няма реална икономика,не се създава нищо ново,създаденото е от времето на социализма.Липсват обектите -производители на продукти ,в които се влага /скъп високоплатен/квалифициран труд,а точно тези продукти изискват и доста голям разход на енергия в т.ч и електрическа.Като добавим към това и ниските доходи ,принуждаващи към всяческо намаляване на разхода на ток в домакинствата,може да се окаже не ни трябват никакви ТЕЦ-ове ,ВЕЦ-ове,АЕЦ-е и т.н,ще се върнем към газените лампи ,свещите и т.н.В некои села това вече е факт!

Чудя се дали не е по-добре тези язовири да бъдат разрушени, за да не застрашават хората! На мен ми е писнало да живея в страх! Страх от гербери, страх от язовири - аман! Взривявайте ги, а като дойдат нашите на власт за 1-2 милиона хонорар имаме идеален хидроинжИнер!

тъпо,мноооого тъпо

В злобата си и във въпиющата некомпететност пропускате един съществен факт: Кой създаде Цветелина? Не е ли продукт на ЦК на БКП, сега ВС на БСП? И какво общо би могъл ББ да има с нея, след като Пич я ОтрезА? Цанков камък е диамант в короната на Българските Големи Язовири, но това глупавите ком. мозъчета не могат да смелят. А точно вие го набутахте в главата на ББ. След като прибрахте парите като "консултанти". Пожелавам ти да се запознаеш с условията в ЦСЗ или клиника с добре обучени Лекари!

В момента сме се превърнали във васали.От една страна на Америка,от друга на неоколониалната политика на Европа.Свободата е едно,националната независимост е друго.Управлявани сме до тук от политици,които са зачеркнали националната независимост.Това води до глад и бедност,след като държавата си е изгубила националната независимост.Сидеров единствен се обяви срещу американските бази -4 на брой на територията на България.Документалният филм "Аерозолни престъпления"Те са факт и в България.Пръскат ни с барии,стронции,алуминий,увреждащи имунната система.Според ЦРУ сме на 9 място в света по смъртност.А за язовирите,те се изпускат в началото на зимата,а не на края.Язовирите по вечето са дадени на концесия.Много от тях са превърнати в рибарници.Те са имали друго предназначение.Ползвани са за поливане на земеделски продукти.Изградена е била модерна система за поливане.Всичко това е съсипано.

Ама и ти си един умник... БариИ и стронциИ само те плашат. Сигурно не знаеш, че алуминият е сред най-разпространените елементи на земята. Ако мислиш, че на някой му пука за 4 милиона като тебе и още 3, дето да четат и пишат не умеят - много се лъжеш.

Пръдльо, прочети новината. Защото утре ще си ти и майка ти с такива фактури! Ама тогава и аз ще дойда да ти го фък-турна :) Със и без централи, ПОТРЕБЛЕНИЕТО СЕ И ЩЕ СЕ МАНИПУЛИРА! Изясни ли ти се?

Може би съм пропуснал кавичките, тоест ...всяко, ако "харчи" непрекъснато 500 киловата,...

Никаква Цветелинка бе п..тьо недоклатен,ами Кутевица,Овчаровица,Курумбашевица,Кадиевица,Гагаузовица-все гадна комутистическа сган продават електроенергията,но тази с тиски производствени цени,за да може бабата на село с пенсия от 140 лв.да им плаща скъпата!Ех,пусто дърво...Леле какво ще ви се случи,не знам дали ти е ясно,на тебе и оня с развъртяния г.з!

...и язовирите ви напълних!

А, джобовете ни ги изпразни.

Май се получава,като със строителният бум.Преди време,изглежда са се събрали една каруца тарикати на високо ниво,та измъдрили,че в тока има страшна далавера.И парите ги имали,и политици си били купили,та юруш на маслините,т.е.,тока.Разиграли едни стотици милиони.Сега,нещо много рязко се обръщат кифтетата.Причини-много и най-разнообразни.Горе-долу,се досещаме,какви са.Та,кво шъ праим?С тока и производните му?

Защо ни държахте на тъмно в края на комунизЪма, когато АЕЦ Козлодуй работеше с пълна мощ? Защо ни държахте гладни, когато вие преяждахте? Защо въобще искате пак да ни цицате? Това с водата е лъжа! Пускайте ВЕЦ-вете, спрете ВЕИ-тата. Големите язовири се стопанисват от Предприятие Язовири и Каскади, но те нямат право да ги управляват, т.е. да ги изпускат за енергия или против бедствие. Там се намесват МОСВ, ЕСО и други некомпетентни, но добре корумпирани "другари"!

по- гладен от сега кога си бил, при социализъма само мързеливата мърша в белене беше гладна, а всички останали бяха щастливи!

Цървулчето е гладно! Дядо му като беше гладен и прост, хвана гората-скри се в землянката и успешно изчака Червената Армия да го направи Партиен Секретар. Защо не прочете коментара, преди да си събуеш цървулите?

Ами от след месец два, когато на всички ни започнат да пращат фактури за 200 мегаватчаса за 15 дни или 400 мегаватчаса на месец, от къде ще се вземе всичкия този ток бе? За 4 милиона домакинства, всяко ако харчи непрекъснато 500 киловата, ще ни трябват 2 ТЕРАВАТА! Не 1 а 500 АЕЦа, всеки с по 4000 МВт трябва да построим, за да може ЧЕЗ да ни фактурира правилно. Нали видяхте другата новина? С тези електронни електромери това е само началото...

народ пише тук. Какво се вижда за потреблението на Ел енергия? -НАМАЛЯВА! Спряха се безумните енергоемки зававоди , а и хората си санираха домовете. В добавка има и световна криза , т.е комшийте също не искат нашият ток. Извода е: -Първо да развием някаква нормална икономика и след това ако има нужда да добавчме мощности.

Всичко е ясно, нова АЕЦ ще оправи бакията...

Трябва, за да замести след 10 години Козлодуи и Мариците и тец Варна, който ЧЕЗ разсипаха. За да замести и Фотоволтаиците, на които след 10 години ще им спадне ефективността рязко, толкова им е живота на тези боклуци. Сори.

Само една ли ? Що пък не още 2 или 3 - все пак колкото повече толкова по-евтин ток. Нали господа другари ?

Абе то се е видяло, явно няма друг начин. - Гласуване за Атака и плана Сидеров, не може да е по зле от ГЕРБ и БСП. - Незабавен импийчмент на Плевнелиев защото не става дори за изтривалка за обувки. -Народен съд за всички управлявали страната от 1991 насам.

глупости

Гласуваш за Атака - получаваш руски подлоги в комплект с Белене и хиперинфлация.

но за да Ви разбере човек трябва освен стомах да има и малко Акъл. Средниста Сидеров се изживява като ефрейтора Хитлер, с малката разлика, че го инвестира уж врага - в случая ДПС! Да им е честит новият Тъпунгер! 1000 лв. заплата при 1 евро за 1000 лева. Това е мотото на Болният. 3 USD пенсия вече сме виждали! БАСТА!

Малко ток - високи цени, свръхпроизводство - още по-високи цени! Това не е ли Извратеност, заредена от продажни на Мафията политици! А Европа "гаси лампите" за да облекчи Природата! Няма логика, ама е истина...

Вдигайте още цените на електроенергията и потреблението ще се увеличи, санким ще си съблека кожуха и ще включа печката, да се топля. Сега зъзна и си седя с кожуха в къщи...

Произведи по евтина енергия и си стой в къщи по потник.

Енергията от ВЕИ е безумно евтина! Тва е доказан факт! Но уви цените у нас за безумно надути! Вие като един непопулист, малко е вероятно да ги разбирате нещата и сигурно сте един от веригата заинтересован цената да е висока, но това не ви прави нито умен, нито човек, разумен :) ЛОБИСТ!

Къде са сега другарите да ни обесняват че имаме нужда от още (минимум) 2000 мегавата чрез АЕЦ Белене ? И къде са т.н. "журналисти" да ги запитат ?

При липса на икономика и производство естествено,че потреблението ще спада.Ако искаме България да се развива ще ни трябва евтина енергияА коя е най-евтината енергия?На мутрата зелената енергия

Странно, аз си спомням че лалугера подписа договорите със фотоволтаиците, но на червените пионерчета като теб им е позволено да пишат глупости. Направи още един АЕЦ за 22 млрд та да видиш каква икономика ще имаш. Неродените ти внуци ще проклинат сегашните поколения, които са позволили всичко това

Трябва, за да замести след 10 години Козлодуи и Мариците и тец Варна, който ЧЕЗ разсипаха. За да замести и Фотоволтаиците, на които след 10 години ще им спадне ефективността рязко, толкова им е живота на тези боклуци. Сори.

Лошо, много лошо. Щом потребелението пада така, ако е вярно, то значи и малкото работещи неща замират. Косвено може да се съди по това... направо цъфнахме и вързахме....

Не е драма. Хората си правят сметката и ползват по енергийно ефективни неща?

Да, тези енергийно ефективни неща са да стоиш на тъмно и студено и да не смееш да пуснеш един котлон, стоиш и гладен. Тия нещастни ГЕРБери ни докараха в пещерната епоха.

Това ни е и пазарната икономика При свръх производство и предлагане на електричество цената не само че не пада ,а се качва

Ами и още една АЕЦ ще трябва да строим.

И пак на Париба (П....ва)ще плащаме

Трябва, за да замести след 10 години Козлодуи и Мариците и тец Варна, който ЧЕЗ разсипаха.

Като е пазарна защо е сменяме на тримесечие.

БКП - ГЕРБЕРАСТИ каквото можаха откраднаха в енергетиката след червените другари и оставиха държавата на произвола... След ГЕРБ,БСП и АТАКА -потоп и наводнения!!!!!!!!!!

Аз се питам какво стана с индустрията ни, нали изнасяхме ток..бяхме първи на този пазар на Балканите.. Сега какво стотици киловата ток са изразходвани за нищо ,а целия ни износ е спрял. Тея боклуци от ГЕРБ и БСП разбиха икономиката ни сега само ще си патим от некадърното им управление. Също така се питам като имаме толкова много предостатъчно енергия защо цените растат. В Саудитска арабия заради залежите на петрол хората карат почти безплатно колите си, а ние с цялото това електричество плащаме един от най-скъпия ток в съотношение на приходите си. Последно е важно да се отбележи иключително тъжния факт ,че потреблението на ток намалява и има излишък защото ние вече нямаме работеща индустрия. Предприятия и заводи които да произвеждат и да се нуждаят от ток. Хората обвиняват Станишев за референдума на Белене, но май не разбират ,че инвестицията в електроенергия е инвестиция в индустрията и икономиката. Как ще имаш индустрия без енергията да я захраниш. Тоест да ако сега се построи Белене, ще имаме стотици пъти повече ток отколкото ни е необходим...но нали все пак се надяваме да излезем от тази дупка в която се намираме, да се развием икономически, да привлечем инвеститори...да отворим заводи...или може би греша и е най-добре да закриваме държавата и всеки по живо по здраво??? Файлос Тоталис.

Точно затова идиотите в България продължават да избират едни и същи престъпници десетилетия наред - очевидно изпитват огромно мазохистично удоволствие от високите цени и ограбването им!

Да ти кажа защо според мен .Бълария беше наи големия износител на ток на балканите докато не беше построена румънската Черна водаКои е инвеститорав черна вода знаеш ли Този които имаше изгода да си затворим 3 и 4 реактор на Козлодуи за да може осободената от нас пазарна ниша да се заеме от него Всичко е много ясно и свързано И сега стигнахме и до там да няма какво да си правим тока защото пазарите са заети

Ама си имаме Директорка при Инвеститора! Даже и некои ще гласуват за нея тези избори!

Виж че и със затворени 3-ти и 4-ти блок пак имаме излишък ва ток.Трябваше да забраним на румънците да си строят АЕЦ ли?

в момента, а за близките години няма логика да работят 2 АЕЦ-а, защото няма какво да го правим тока. Логиката беше да зе направи заместваща мощност за Козлодуй, който вече е на възраст. Честно казано точно в момента ако ще се харчат 10 милиарда евро, поне да е като съфинансиране по програми за малкък и среден бизнес.

Национална сигурност не е ли прекратяване на договорите с ТЕЦ Марица 1 и Марица 3 и със енергийната мафия на ВЕИ - фотоволтоаици и вятърни генератори и сключване на нови такива на пазарни цени, ако има нужда от тях.

Абе как смееш да говориш така за Партията, гербер такъв!

A и ГЕРБЕРАСТИТЕ бая пари смъкнаха от това БЕЛЕНЕ и те са за затвора,да не ги забравяме!!!!

Колко и какви пари за ГЕРБ от Белене? Смесваш лоши сънища с реалност. Такива мирисзливки като тебе са причина в Бъглария да не могат да се решат хиляди насъщни проблеми. Понеже когато има няколко лъжци, истината не може да се прецизира. Все се спори около голямата истина. За малките не сотава ред. Докато комунисти има в парламента, ще се лаем за Белене и ще пропуснем да заживеем като хората. А става дума за един кирлив милиард за БСП - да им го дадем, че да се махнат изродите и да спрат да лъжат бабичките, а ние да страдаме. Предлагам да направим кампания за събиране на един милиард за закриването на БПС. Но не съм сигурен за колко време ще стигнат, като имам ред вид издръжката на ЦК на БКП във Виена. Много скъп град, много скъпи имоти, слугинажът е безумни пари, а частните самолети горят много и струва скъпо паркомястото на летище. Така че и с милиард няма да минем май.

Иначе снимката е от яз. Кърджали но както и да е, българската журналистика е над тези неща :)

а къде са сега националните предатели - другарите от БСП и АТАКА ,където разправяха,че няма да имаме ток и откраднаха 2 милиарда от БЕЛЕНЕ ,а къде е главния прокурор?????

БРЦК

И защо намеси Атака заедно с БСП и белен

А птичи грип нямали или лудите крави са измряли . Стига простотии бе хора за 2013 години да не би това да е първата пролет или може би журналистите изчисляват снежната покривка по цените на топлофикациите . Ами софийска вода да започва да я консервира в буркани та да си оправдаят цената със скъпите капачки

Що просто не пуснат тока на промоция... Така и така им идва дюшеш... Ем си решават проблема с потреблението, ем пускат язовирите...

Еййййййййй копелета вие защо не потребявате ток бе ?

това е меката да пазарната икономика сътворена от дквр и дреги вгз от червеното и синято мъгла(марици -еди кой си номер и със силно солено екологичен привкус от бълващите ден и нощ ток фотоволтаици(ден и нощ щото ако им видиш параметрите ще ти стане ясна защо не искат да сложат телеметрия за да подават произведеното в реално време))

Егаси чудото - ЗНАЧИ КАТО МИНАВА ВОДАТА ПРЕЗ ТУРБИНИТЕ НА ВЕЦА И СЕ ИИЗПАРЯВА И НЯМА ОПАСТНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЯ , А ПРЕЗ ПРЕЛИВНИКА ИМА . Това сигурно хидроинженер Доганов и сие са го изчислили.

Този глупак - директорът на АЕЦ, да не рискува с спиране и пускане. Живея край много язовири, просто пускат водата - не от турбините и това е, иначе ще видим нови огромни сметки за ток.

Как мислиш се спира и пуска АЕЦ? От шалтера? А, да. С преди дума със С се пише СЪС.

нищо не си разбрал

Жалко , че не си построихме АЕЦ Белене, сега ще стоим на тъмно , както ни предупреди Станишев.

Нещо е объркана логиката ти: в статията пише, че има електричество в излишък, защото хората са си намалили потреблението, а ти предлагаш да има 2 АЕЦ?!? И за чий ни е този АЕЦ, като не смогваме да потребим това, което се произвежда в момента, а държавата няма пари за належащи нужди, нежели да инвестира във втори АЕЦ, който очевидно ще произвежда още повече електричество, което не ни е нужно?

Мисля, че ррх го казва с голяма доза ирония. Наистина се видя колко голяма нужда имаме от допълнителни източници на ток.

Големият финансов некадърник на ББ въведе безумната такса от 17 евро за Мквч при износа на ел. ток и сега страда пак народа. Да не допуснем това да се повтори на 12-ти.

Вярно е че нищо не разбирам от ток, ама едно не мога да си обясня, страната ни явно има излишък от ток, било това от ТЕЦ, АЕЦ, възобновяеми източници и т.н., защо когато имаш от нещо в изобилие трябва да го ограничаваш а не да му намалиш цената?! И след като имаме толкова излишък не сваляме цената а се сравняваме с другите страни където явно цената е такава защото имат недостиг?!

защото пазара на ел.енергия не е свободен, треа да лапка некои ...

не му намаляш цената, защото некой е дал дупето на държавата под наем и е подписал от нейно име, фиксирана цена и задължение да изкупува на тази цена електроенергията от производителя.

Защото не може да продаваш нещо под производствената му себестойност, в противен случай не само не печелиш, но и трупаш загуби.При ВЕИ клопката е в договорената предварително цена на която НЕК се е задължила да изкупува произведената ел.енергия.

Това е нов вид "пазарна икономика" - ценовика от ТЕЦ1 и ТЕЦ3 определя а не пазара - простотия до шия .

Като имаме толкова много безработни защо искаме вдигане на заплатите.

Това е така защото не си построихме Белене ;)

Коментари - Осем язовира са пред преливане | Днес.dir.bg

Осем язовира са пред преливане

Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър и язовирите преливат.

Обратно в новината

Коментари - Осем язовира са пред преливане | Днес.dir.bg

Коментари

Производители и търговци, които имат повече стока от колкото пазара нормално е консумира, обикновено правят промоции за да продадат повече - идват празници - хотелиерите сигурно ще измислят допълнителни предпразнични пакети, ако получат отстъпки в цената на енергията 1 месец преди и 2 седмици след празниците - ако "светнат" хотелите по морето (България, Гърция и Турция) предпразнично сигурно ще консумират доста киловати допълнително.

Дрън-дрън, до юни капка вода нямя да остане в реките, ще измрем до крак! Бизнеса само на шараните гледа да угоди, докато Никулден стане Видовден !

Обадете се на хидро специалиста - ахмедоулу доган, да разреши проблема.

Че от какво преливат тия язовири. Толкова им е направата, архаична. При нас вали веднъж на 3 месеца. Ако вали толкова често като в западна Европа, трябва да сме все все под вода. И да не ми се оправдават със снеговете - щото и там имат повече :-).

НЯКОЙ докара нещата до това форумът да обсъжда "компетентно" специализираната материя относно енергетиката и околностите й. Вместо някой специализиран да поднесе компетентно, честно и изчерпателно необходимата ни информация. НЯКОЙ е много (безкористно) заинтересуван да бъде и пребъде хипертрофирано скъпата "зелена енергия" ... НЯКОй много държи да си мислим, че произвеждаме катастрофално много електроенергия, която просто не ни трябва, а и чужбинците не я щат. Та затова и не ни осведомява цялостно и свързано за структурата на производството й (количествено, качествено, ценово и хронологично), структурата на потреблението й (количествено, качествено, ценово и хронологично), износа, степента на съответствие с водещото европейско потребление (количествено, качествено ...) и т. н. Информацията засега е на принципа "Барнах се по ... оная работа, та се сетих ..." ...

Както е тръгнало ще спрат всички источници на производство на ел. енергия като оставят само ВЕИтата и фотоволтаиците! Море газим жадни ходим.

Как няма да е скъп тока като има толкова много институции - НЕК,ЕСО,БЕХ, ДКЕВР,МИЕТ, където отиват толкова много пари за излишни служители в някои звена!

Само в нашето предприятие някога се потребяваха 23 мегавата ел.енергия.Но работеха 2000 човека и произвеждахме 60000 т. продукция.Сега предприятието е на мутрите и работят 200 човека с производство от 5000 тона.Това го умножете по хилядите подобни творения и ще си обясните защо тогава имаше режим на тока. В момента също има режим,българина няма работа,пари и икономисва колкото може.

Всичко мвото хубаво, но че много от земеделските стопони се оплакват от пивишаване на температурите на земята в околностите, близки до фотоволтаичните източници, поради което се налага да поливат реколтите си много по-често отколкото преди това. При това излишество на енергия волтаиците са излишни, а ББ дори им набета пари в ръцете.

Ами като не се изнася и има свръхпроизводство, то направете така, че градовете да светнат, а не да живеем в тъмница. Още по-добре ще бъде, ако направите тока 2ст и вместо да са ни тъмни къщите ще спим и на светнати лампи.

Борисов е за затвор.Защо допусна свръхпроизводство на зелене енергия, сега енергийната система е в дисбаланс и всички други ТЕЦ-ве и АЕЦ са ограничени в производството на ел.енергия.Колко ли парички е сложил в джоба си?

Не съм инженер, не съм специалист, аз съм просто - КОМУНИСТ!

Аз съм изключил всичко. Нали сме пазарна икономика - като няма търсене, цената пада!

Ей тоя лъже, та ушите му пращят. Опасно било да се изпуснат язовирите и трябвало да минат през ВЕЦовете. А като мене водата през ВЕЦовете да не би да се изпарява? Нали пак отива при изпуснатата. Аман от лъжци.

Но като мине през ВЕЦ-а всички получаваме безплатен ток. Съжалявам ако си миньор или в ТЕЦ, ама...

Фотоволтаиката ще умре!Ограничили са ги яко,и така трябва,при осреднена цена от тях 47 стотинки...извинете,ние не може да си позволим подобна цена на екоенергията,виж,от вятър и вода цената е поносима и нормална,тази на Козлодуй е прекрасна,обаче от фотоволтаика,когенерациите на тецовете(32ст киловата) и "прекрасните" американски Марици(20ст+студен резерв).....само така,ограничаване!А когенерациите кога?

Фотоволтаиците са крехки, но свирепи спрямо сметките ни. Камъни в България дал Бог!

Сега се връщам от работа, АЕЦ-а работи на 500 единия, и 700 другия блок... Това са 1200 МВата. А пък на ВЕЦ Доспат в уикипедията има данни за язовир Доспат - Вец Девин -80 МВата и Въча - ПАВЕЦ с максимална мощност 160 Мегавата... Какви 750, то толкова трябва от цялата страна да ги съберат и пак едва ли ще има толкова

... работник. Нищо против, но знаеш ли че ВЕЦ-вете се пускат в критичен за системата режим, за да покрият върховите нужди? А АЕЦ работи и залудо, когато няма консумация? Отделен е въпросът, кога трябва да се изпускат водите от големите язовири хем да има енергийна полза, хем да запазим сигурността на поречията. Има едно Предприятие към НЕК - Язовири и Каскади, където има специалисти, които знаят как се прави това, но от години номенклатурчици от МОСВ и ЦДУ са им стъпили на врата,за собствена изгода.

а от твойто личи, нищо НЕ личи. Къде прочете този, В Критичен за системата режим....? Ако прочетеш по нагоре какво е написал колегата Батс, твоя коментар съвсем ще се обезЛичи.

Искам да попитам, защо беше референдумът за построяване на нова ядрена централа, като очевидно ние и сега не можем да си оползотворим енергията, която произвеждаме, нито да я изнасяме?!?

А защо беше преброяването, като след 10-20 години ще сме всички трупове? А няма ли да имаме промишленост повече? А електромобили няма ли да имаме? Човека го каза ясно. Трябва, за да замести след 10 години Козлодуи и Мариците и ТЕЦ Варна, който ЧЕЗ разсипаха. За да замести и Фотоволтаиците, на които след 10 години ще им спадне ефективността рязко, толкова им е живота на тези боклуци. Сори.

Това РОВЧ ли ти го каза?

Искам да ви поздравя ,че питате,защото само така ще научите правилния отговор.Аз ще се опитам да ви дам по възможност един обективен отговор.Основната причина за излишъка на ток е,че повечето правителства след 1989г./без значение от коя партия/ бяха специалисти по нищоправене, а някои даже бяха спецове по ликвидация.Поради това сега почти няма реална икономика,не се създава нищо ново,създаденото е от времето на социализма.Липсват обектите -производители на продукти ,в които се влага /скъп високоплатен/квалифициран труд,а точно тези продукти изискват и доста голям разход на енергия в т.ч и електрическа.Като добавим към това и ниските доходи ,принуждаващи към всяческо намаляване на разхода на ток в домакинствата,може да се окаже не ни трябват никакви ТЕЦ-ове ,ВЕЦ-ове,АЕЦ-е и т.н,ще се върнем към газените лампи ,свещите и т.н.В некои села това вече е факт!

Чудя се дали не е по-добре тези язовири да бъдат разрушени, за да не застрашават хората! На мен ми е писнало да живея в страх! Страх от гербери, страх от язовири - аман! Взривявайте ги, а като дойдат нашите на власт за 1-2 милиона хонорар имаме идеален хидроинжИнер!

тъпо,мноооого тъпо

В злобата си и във въпиющата некомпететност пропускате един съществен факт: Кой създаде Цветелина? Не е ли продукт на ЦК на БКП, сега ВС на БСП? И какво общо би могъл ББ да има с нея, след като Пич я ОтрезА? Цанков камък е диамант в короната на Българските Големи Язовири, но това глупавите ком. мозъчета не могат да смелят. А точно вие го набутахте в главата на ББ. След като прибрахте парите като "консултанти". Пожелавам ти да се запознаеш с условията в ЦСЗ или клиника с добре обучени Лекари!

В момента сме се превърнали във васали.От една страна на Америка,от друга на неоколониалната политика на Европа.Свободата е едно,националната независимост е друго.Управлявани сме до тук от политици,които са зачеркнали националната независимост.Това води до глад и бедност,след като държавата си е изгубила националната независимост.Сидеров единствен се обяви срещу американските бази -4 на брой на територията на България.Документалният филм "Аерозолни престъпления"Те са факт и в България.Пръскат ни с барии,стронции,алуминий,увреждащи имунната система.Според ЦРУ сме на 9 място в света по смъртност.А за язовирите,те се изпускат в началото на зимата,а не на края.Язовирите по вечето са дадени на концесия.Много от тях са превърнати в рибарници.Те са имали друго предназначение.Ползвани са за поливане на земеделски продукти.Изградена е била модерна система за поливане.Всичко това е съсипано.

Ама и ти си един умник... БариИ и стронциИ само те плашат. Сигурно не знаеш, че алуминият е сред най-разпространените елементи на земята. Ако мислиш, че на някой му пука за 4 милиона като тебе и още 3, дето да четат и пишат не умеят - много се лъжеш.

Пръдльо, прочети новината. Защото утре ще си ти и майка ти с такива фактури! Ама тогава и аз ще дойда да ти го фък-турна :) Със и без централи, ПОТРЕБЛЕНИЕТО СЕ И ЩЕ СЕ МАНИПУЛИРА! Изясни ли ти се?

Може би съм пропуснал кавичките, тоест ...всяко, ако "харчи" непрекъснато 500 киловата,...

Никаква Цветелинка бе п..тьо недоклатен,ами Кутевица,Овчаровица,Курумбашевица,Кадиевица,Гагаузовица-все гадна комутистическа сган продават електроенергията,но тази с тиски производствени цени,за да може бабата на село с пенсия от 140 лв.да им плаща скъпата!Ех,пусто дърво...Леле какво ще ви се случи,не знам дали ти е ясно,на тебе и оня с развъртяния г.з!

...и язовирите ви напълних!

А, джобовете ни ги изпразни.

Май се получава,като със строителният бум.Преди време,изглежда са се събрали една каруца тарикати на високо ниво,та измъдрили,че в тока има страшна далавера.И парите ги имали,и политици си били купили,та юруш на маслините,т.е.,тока.Разиграли едни стотици милиони.Сега,нещо много рязко се обръщат кифтетата.Причини-много и най-разнообразни.Горе-долу,се досещаме,какви са.Та,кво шъ праим?С тока и производните му?

Защо ни държахте на тъмно в края на комунизЪма, когато АЕЦ Козлодуй работеше с пълна мощ? Защо ни държахте гладни, когато вие преяждахте? Защо въобще искате пак да ни цицате? Това с водата е лъжа! Пускайте ВЕЦ-вете, спрете ВЕИ-тата. Големите язовири се стопанисват от Предприятие Язовири и Каскади, но те нямат право да ги управляват, т.е. да ги изпускат за енергия или против бедствие. Там се намесват МОСВ, ЕСО и други некомпетентни, но добре корумпирани "другари"!

по- гладен от сега кога си бил, при социализъма само мързеливата мърша в белене беше гладна, а всички останали бяха щастливи!

Цървулчето е гладно! Дядо му като беше гладен и прост, хвана гората-скри се в землянката и успешно изчака Червената Армия да го направи Партиен Секретар. Защо не прочете коментара, преди да си събуеш цървулите?

Ами от след месец два, когато на всички ни започнат да пращат фактури за 200 мегаватчаса за 15 дни или 400 мегаватчаса на месец, от къде ще се вземе всичкия този ток бе? За 4 милиона домакинства, всяко ако харчи непрекъснато 500 киловата, ще ни трябват 2 ТЕРАВАТА! Не 1 а 500 АЕЦа, всеки с по 4000 МВт трябва да построим, за да може ЧЕЗ да ни фактурира правилно. Нали видяхте другата новина? С тези електронни електромери това е само началото...

народ пише тук. Какво се вижда за потреблението на Ел енергия? -НАМАЛЯВА! Спряха се безумните енергоемки зававоди , а и хората си санираха домовете. В добавка има и световна криза , т.е комшийте също не искат нашият ток. Извода е: -Първо да развием някаква нормална икономика и след това ако има нужда да добавчме мощности.

Всичко е ясно, нова АЕЦ ще оправи бакията...

Трябва, за да замести след 10 години Козлодуи и Мариците и тец Варна, който ЧЕЗ разсипаха. За да замести и Фотоволтаиците, на които след 10 години ще им спадне ефективността рязко, толкова им е живота на тези боклуци. Сори.

Само една ли ? Що пък не още 2 или 3 - все пак колкото повече толкова по-евтин ток. Нали господа другари ?

Абе то се е видяло, явно няма друг начин. - Гласуване за Атака и плана Сидеров, не може да е по зле от ГЕРБ и БСП. - Незабавен импийчмент на Плевнелиев защото не става дори за изтривалка за обувки. -Народен съд за всички управлявали страната от 1991 насам.

глупости

Гласуваш за Атака - получаваш руски подлоги в комплект с Белене и хиперинфлация.

но за да Ви разбере човек трябва освен стомах да има и малко Акъл. Средниста Сидеров се изживява като ефрейтора Хитлер, с малката разлика, че го инвестира уж врага - в случая ДПС! Да им е честит новият Тъпунгер! 1000 лв. заплата при 1 евро за 1000 лева. Това е мотото на Болният. 3 USD пенсия вече сме виждали! БАСТА!

Малко ток - високи цени, свръхпроизводство - още по-високи цени! Това не е ли Извратеност, заредена от продажни на Мафията политици! А Европа "гаси лампите" за да облекчи Природата! Няма логика, ама е истина...

Вдигайте още цените на електроенергията и потреблението ще се увеличи, санким ще си съблека кожуха и ще включа печката, да се топля. Сега зъзна и си седя с кожуха в къщи...

Произведи по евтина енергия и си стой в къщи по потник.

Енергията от ВЕИ е безумно евтина! Тва е доказан факт! Но уви цените у нас за безумно надути! Вие като един непопулист, малко е вероятно да ги разбирате нещата и сигурно сте един от веригата заинтересован цената да е висока, но това не ви прави нито умен, нито човек, разумен :) ЛОБИСТ!

Къде са сега другарите да ни обесняват че имаме нужда от още (минимум) 2000 мегавата чрез АЕЦ Белене ? И къде са т.н. "журналисти" да ги запитат ?

При липса на икономика и производство естествено,че потреблението ще спада.Ако искаме България да се развива ще ни трябва евтина енергияА коя е най-евтината енергия?На мутрата зелената енергия

Странно, аз си спомням че лалугера подписа договорите със фотоволтаиците, но на червените пионерчета като теб им е позволено да пишат глупости. Направи още един АЕЦ за 22 млрд та да видиш каква икономика ще имаш. Неродените ти внуци ще проклинат сегашните поколения, които са позволили всичко това

Трябва, за да замести след 10 години Козлодуи и Мариците и тец Варна, който ЧЕЗ разсипаха. За да замести и Фотоволтаиците, на които след 10 години ще им спадне ефективността рязко, толкова им е живота на тези боклуци. Сори.

Лошо, много лошо. Щом потребелението пада така, ако е вярно, то значи и малкото работещи неща замират. Косвено може да се съди по това... направо цъфнахме и вързахме....

Не е драма. Хората си правят сметката и ползват по енергийно ефективни неща?

Да, тези енергийно ефективни неща са да стоиш на тъмно и студено и да не смееш да пуснеш един котлон, стоиш и гладен. Тия нещастни ГЕРБери ни докараха в пещерната епоха.

Това ни е и пазарната икономика При свръх производство и предлагане на електричество цената не само че не пада ,а се качва

Ами и още една АЕЦ ще трябва да строим.

И пак на Париба (П....ва)ще плащаме

Трябва, за да замести след 10 години Козлодуи и Мариците и тец Варна, който ЧЕЗ разсипаха.

Като е пазарна защо е сменяме на тримесечие.

БКП - ГЕРБЕРАСТИ каквото можаха откраднаха в енергетиката след червените другари и оставиха държавата на произвола... След ГЕРБ,БСП и АТАКА -потоп и наводнения!!!!!!!!!!

Аз се питам какво стана с индустрията ни, нали изнасяхме ток..бяхме първи на този пазар на Балканите.. Сега какво стотици киловата ток са изразходвани за нищо ,а целия ни износ е спрял. Тея боклуци от ГЕРБ и БСП разбиха икономиката ни сега само ще си патим от некадърното им управление. Също така се питам като имаме толкова много предостатъчно енергия защо цените растат. В Саудитска арабия заради залежите на петрол хората карат почти безплатно колите си, а ние с цялото това електричество плащаме един от най-скъпия ток в съотношение на приходите си. Последно е важно да се отбележи иключително тъжния факт ,че потреблението на ток намалява и има излишък защото ние вече нямаме работеща индустрия. Предприятия и заводи които да произвеждат и да се нуждаят от ток. Хората обвиняват Станишев за референдума на Белене, но май не разбират ,че инвестицията в електроенергия е инвестиция в индустрията и икономиката. Как ще имаш индустрия без енергията да я захраниш. Тоест да ако сега се построи Белене, ще имаме стотици пъти повече ток отколкото ни е необходим...но нали все пак се надяваме да излезем от тази дупка в която се намираме, да се развием икономически, да привлечем инвеститори...да отворим заводи...или може би греша и е най-добре да закриваме държавата и всеки по живо по здраво??? Файлос Тоталис.

Точно затова идиотите в България продължават да избират едни и същи престъпници десетилетия наред - очевидно изпитват огромно мазохистично удоволствие от високите цени и ограбването им!

Да ти кажа защо според мен .Бълария беше наи големия износител на ток на балканите докато не беше построена румънската Черна водаКои е инвеститорав черна вода знаеш ли Този които имаше изгода да си затворим 3 и 4 реактор на Козлодуи за да може осободената от нас пазарна ниша да се заеме от него Всичко е много ясно и свързано И сега стигнахме и до там да няма какво да си правим тока защото пазарите са заети

Ама си имаме Директорка при Инвеститора! Даже и некои ще гласуват за нея тези избори!

Виж че и със затворени 3-ти и 4-ти блок пак имаме излишък ва ток.Трябваше да забраним на румънците да си строят АЕЦ ли?

в момента, а за близките години няма логика да работят 2 АЕЦ-а, защото няма какво да го правим тока. Логиката беше да зе направи заместваща мощност за Козлодуй, който вече е на възраст. Честно казано точно в момента ако ще се харчат 10 милиарда евро, поне да е като съфинансиране по програми за малкък и среден бизнес.

Национална сигурност не е ли прекратяване на договорите с ТЕЦ Марица 1 и Марица 3 и със енергийната мафия на ВЕИ - фотоволтоаици и вятърни генератори и сключване на нови такива на пазарни цени, ако има нужда от тях.

Абе как смееш да говориш така за Партията, гербер такъв!

A и ГЕРБЕРАСТИТЕ бая пари смъкнаха от това БЕЛЕНЕ и те са за затвора,да не ги забравяме!!!!

Колко и какви пари за ГЕРБ от Белене? Смесваш лоши сънища с реалност. Такива мирисзливки като тебе са причина в Бъглария да не могат да се решат хиляди насъщни проблеми. Понеже когато има няколко лъжци, истината не може да се прецизира. Все се спори около голямата истина. За малките не сотава ред. Докато комунисти има в парламента, ще се лаем за Белене и ще пропуснем да заживеем като хората. А става дума за един кирлив милиард за БСП - да им го дадем, че да се махнат изродите и да спрат да лъжат бабичките, а ние да страдаме. Предлагам да направим кампания за събиране на един милиард за закриването на БПС. Но не съм сигурен за колко време ще стигнат, като имам ред вид издръжката на ЦК на БКП във Виена. Много скъп град, много скъпи имоти, слугинажът е безумни пари, а частните самолети горят много и струва скъпо паркомястото на летище. Така че и с милиард няма да минем май.

Иначе снимката е от яз. Кърджали но както и да е, българската журналистика е над тези неща :)

а къде са сега националните предатели - другарите от БСП и АТАКА ,където разправяха,че няма да имаме ток и откраднаха 2 милиарда от БЕЛЕНЕ ,а къде е главния прокурор?????

БРЦК

И защо намеси Атака заедно с БСП и белен

А птичи грип нямали или лудите крави са измряли . Стига простотии бе хора за 2013 години да не би това да е първата пролет или може би журналистите изчисляват снежната покривка по цените на топлофикациите . Ами софийска вода да започва да я консервира в буркани та да си оправдаят цената със скъпите капачки

Що просто не пуснат тока на промоция... Така и така им идва дюшеш... Ем си решават проблема с потреблението, ем пускат язовирите...

Еййййййййй копелета вие защо не потребявате ток бе ?

това е меката да пазарната икономика сътворена от дквр и дреги вгз от червеното и синято мъгла(марици -еди кой си номер и със силно солено екологичен привкус от бълващите ден и нощ ток фотоволтаици(ден и нощ щото ако им видиш параметрите ще ти стане ясна защо не искат да сложат телеметрия за да подават произведеното в реално време))

Егаси чудото - ЗНАЧИ КАТО МИНАВА ВОДАТА ПРЕЗ ТУРБИНИТЕ НА ВЕЦА И СЕ ИИЗПАРЯВА И НЯМА ОПАСТНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЯ , А ПРЕЗ ПРЕЛИВНИКА ИМА . Това сигурно хидроинженер Доганов и сие са го изчислили.

Този глупак - директорът на АЕЦ, да не рискува с спиране и пускане. Живея край много язовири, просто пускат водата - не от турбините и това е, иначе ще видим нови огромни сметки за ток.

Как мислиш се спира и пуска АЕЦ? От шалтера? А, да. С преди дума със С се пише СЪС.

нищо не си разбрал

Жалко , че не си построихме АЕЦ Белене, сега ще стоим на тъмно , както ни предупреди Станишев.

Нещо е объркана логиката ти: в статията пише, че има електричество в излишък, защото хората са си намалили потреблението, а ти предлагаш да има 2 АЕЦ?!? И за чий ни е този АЕЦ, като не смогваме да потребим това, което се произвежда в момента, а държавата няма пари за належащи нужди, нежели да инвестира във втори АЕЦ, който очевидно ще произвежда още повече електричество, което не ни е нужно?

Мисля, че ррх го казва с голяма доза ирония. Наистина се видя колко голяма нужда имаме от допълнителни източници на ток.

Големият финансов некадърник на ББ въведе безумната такса от 17 евро за Мквч при износа на ел. ток и сега страда пак народа. Да не допуснем това да се повтори на 12-ти.

Вярно е че нищо не разбирам от ток, ама едно не мога да си обясня, страната ни явно има излишък от ток, било това от ТЕЦ, АЕЦ, възобновяеми източници и т.н., защо когато имаш от нещо в изобилие трябва да го ограничаваш а не да му намалиш цената?! И след като имаме толкова излишък не сваляме цената а се сравняваме с другите страни където явно цената е такава защото имат недостиг?!

защото пазара на ел.енергия не е свободен, треа да лапка некои ...

не му намаляш цената, защото некой е дал дупето на държавата под наем и е подписал от нейно име, фиксирана цена и задължение да изкупува на тази цена електроенергията от производителя.

Защото не може да продаваш нещо под производствената му себестойност, в противен случай не само не печелиш, но и трупаш загуби.При ВЕИ клопката е в договорената предварително цена на която НЕК се е задължила да изкупува произведената ел.енергия.

Това е нов вид "пазарна икономика" - ценовика от ТЕЦ1 и ТЕЦ3 определя а не пазара - простотия до шия .

Като имаме толкова много безработни защо искаме вдигане на заплатите.

Това е така защото не си построихме Белене ;)