Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Божан Стоянов, цитиран от "Фокус".
По думите му в момента язовирите са пълни с много вода, която трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения. Това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството на ток от други източници, обясни той.

Поддържа се необходимият минимум от конвенционални централи, които работят на въглища, за да се гарантира стабилността в електрическата система. Решенията кои точно централи да бъдат спрени се взимат и на финансов принцип. Ако се наложи като крайна мярка, ще бъдат спирани и нови енергийни източници със слънце и вятър, каза Стоянов.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обясни, че принудително блоковете на централата работят с намалена мощност заради ниското потребление на електричество в страната и почти спрян износ.

По себестойност 19 млн. лв. ще са загубите на АЕЦ „Козлодуй” от мярката за ограничаване на производството на електрическа енергия, съобщи също Валентин Николов. „По цени от регулиран пазар загубите за АЕЦ „Козлодуй” ще е 16 млн. лв., а по себестойност – около 19-20 млн. лв.”, уточни той. „Заповедта няма краен срок, но предполагаме, че ще е до излизане на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” в планов ремонт”, каза още той.

„Енергийната система на страната е в изключително трудно положение, защото потреблението е изключително свито. Имаме задължителни ангажименти за изкупуване на скъпа енергия, която, общо взето, не ни трябва. В момента също така имаме много водна енергия. И имаме ангажименти да изкупуваме скъпа енергия от нови възобновяеми енергийни източници. Това са оперативните проблеми, а в същото време – финансовото състояние е лошо”, каза Божан Стоянов.

Във връзка със задължението за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система след изчерпване на всички други възможности, предприети досега Електроенергийният системен оператор (ЕСО) налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната, включително фотоволтаични и вятърни централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство, съобщиха по-късно и от ЕСО.
С писмо от 3 април са уведомени трите ЕРП, ДКЕВР и МИЕТ, че считано от днес се предприемат мерки по ограничаване на генерациите от вятър и слънце, включени в електроенергийната система на страната. От днес е наредено на топлофикационните и заводските централи електрическият товар да бъде намален до необходимия топлинен товар.

В периода от 10.00 ч. до 18.00 ч. днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана, съобщиха от "ЧЕЗ-България". Изключването е по искане на Електроенергийния системен оператор поради породения дисбаланс между производство и потребление.

Служебният министър на икономиката Асен Василев също потвърди преди време свръхпроизводство на електричество. България произвежда 12 хил. мегавата електроенергия, а потреблението заедно с износа е не повече от 5 хил., каза той.

1500 служители от „Мини Марица-изток” са в принудителен платен отпуск заради намаления обем на работа в мините, каза вчера синдикалният лидер от КНСБ в дружеството Валентин Вълчев.
Пред Нова телевизия шефът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че миньорите са в стачна готовност заради намаленото производство.

Според експерта Стефан Гамизов енергийната система ще колабира всеки момент. Въпрос на дни или седмици е това да се случи.
"Това не значи, че ще има режим на тока. Означава, че НЕК ще се устреми към фактически фалит. Следващото правителство ще трябва да вдига цените на тока или да взема заеми, за да спаси държавната компания" коментира Гамизов пред Нова ТВ.