Ограничението за износ от нашата страна ще е в сила до възстановяване на необходимите резерви. Целта е да се гарантира сигурността на електроенергийната система и да се гарантират доставките на ток за потребителите.

Ограничителната мярка е в сила от 01.00 часа и бе взета след заповед на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Не се ограничава транзитът на електроенергия през страната ни.

Заповедта на енергийния министър предвижда "Електроенергийния системен оператор" ЕАД да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната.

Гръцкият системен оператор обяви от 01.00 часа на 11 януари прекратяване на търговския износ към съседни страни.

Ограниченията ще продължат докато обстановката, не само на територията на страната, а и в региона, се нормализира, за да няма някакви сътресения и изкушения от това да има проблеми в нашата система, каза по БНР заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

На енергийната борса държавните предприятия продължават да продават количества, макар и малко занижени, като предварително е обсъдено и с ЕК в този период количествата да бъдат понижени, добави Станков като същевременно успокои, че на борсата има достатъчно ликвидност и то на добра цена.

Зам.-министърът каза още, че благодарение на инвестициите в преносната система и в централите, за които отговаря Министерството на енергетиката, те са в добро състояние и могат да издържат такива пикове, дори имало резерви за износ.

Станков изрази убеденост, че доставките за вътрешния пазар са гарантирани и не би трябвало да има каквито и да е притеснения.

Решението на енергийното министерство да се спре износа на ток е правилно, тъй като така се осигурява потреблението в страната, което в последните дни е рекордно и надхвърля 7700 мегавата. Такова е мнението на бившия енергиен заместник-министър и предишен директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов.

Той смята, че до режим на тока може да се стигне само ако заради авария спре работа някой от двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй".