Не работят само два блока в ТЕЦ "Бобов дол", като там причината са замръзналите въглища в складовете на ТЕЦ-а.

Потреблението на ток е 7 хиляди и 100 мегавата, като се очаква във вечерния връх да достигне 7 600 мегавата. Това е рекордно потребление за последните 20 години.

В събота, засега най-студения ден от началото на зимата, консумацията на ток е била с 13,5% по-голяма, отколкото в първия работен ден от годината, сочат данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тогава консумацията е била 141 069 мегаватчаса срещу 122 060 мегаватчаса на 3 януари.

За да се покрие нарасналото потребление на ток, през уикенда бяха пуснати големите водни централи и в часовия пояс между 17,30 и 19,00 часа те покриваха една пета от товара на електроенергийната система. Около 5% от товара се покриваше от когенерациите на топлофикациите в страната.

Междувременно днес замръзнаха въглищата в ТЕЦ "Република". Това съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация" – Перник, Любомир Спасов. Заради това основната мощност на централата - пети парогенератор, работи с една трета от мощността си. Радиаторите в домовете на перничани изстинаха и хората масово включват електрически уреди, за да се отопляват.