България спря износа на ток заради пика в потреблението

България спря износа на електрическа енергия заради върховото потребление в продължаващите тежки зимни условия.

Обратно в новината

Коментари - България спря износа на ток заради пика в потреблението | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Православие България ORTODOX Господи, Отче наш, молим те спаси ни от Дявола, който вече е разобличен унищожи го Отче и спаси България и спаси Света, който ти създаде за нас с толкова много Любов, спаси всички хора Отче човеколюбецо! Отче наш помогни ни да махнем статуята на "Смъртта", която Дявола построи в центъра на София и чака да погребе България! помогни ни да махнем всички сатанинските символи, които Дявола нарисува върху нашите лични карти, шофьорски книжки и върху българските левове(лв.), както и ни помохни да премахнем всички сатанински символи в цяла България построени, за да я убива! Тази битка на злото срещу Доброто само ти и ние, знаем Отче наш, че продължава вече векове наред! Помогни ни злотода бъде унищожено този път завинаги (во веки веков, FOREVER)! Православие България ортодох Амин

Що хабиш ток за глупости?

...за да бъде унищожен Дявола завинаги, а ти да имаш евтин ток за теб, а скъп за износ, не обратното или въобще да нямаш!...сега разбра ли?...ако си нормален си разбрал, ама по "въпроса" ти се разбира, че или си сатанист или си много неук(прост).

Нали имаше свръхпроизводство на ток.какво стана.?Ами че населението на България е по-малка от един Истанбул.

Има. лятото.

Не само лятото. В последните 20 години имаме излишък на ток над 50% от производството. Плащаме го, но не го използваме.

Имаме свръх производство, но от него печелят едни износители работещи в офисче с 2-3 човека.Те също много се надяват на Белене да се случи. Държавата не знам какво печели.

Заради един месец на голямо потребление, не е необходимо да се строи АЕЦ Белене, защото 10 месеца ще се чудим къде да дяваме енергията от него.Още повече проекта е така объркан вече, че тока от него ще е ЗЛАТЕН. За ситуации като сегашната трябва да се помисли за компенсиращи мощности-ТЕЦ, ВЕЦ и ПАВЕЦ. Включително и модернизация и надграждане на съществуващите.

Правилно си се писал некадърен инженер.

Ех, Димби, Димби само ме яд, че няма как вие дето искате АЕЦ Белене да ви напишат поименно и като го построят точно на вас да продават тока от него по цени и количества на каквито излиза без да има шаване, няма лято, няма зима.

На всеки с малко акъл в главата, виждайки финансовата ситуация в страната, му е ясно, че България няма 12 милиарда за довършване на белене. Даже и вследствие на ентусиазъм и взети комисионни да започнем до го довършваме, несъмнено след 2 години парите ще свършат и ще се наложи пак да спрем. Ще сме налели още 2-3 милиарда без работеща АЕЦ. А пари няма да имаме за продължаваме.

Да го спрат за постоянно. Да мръзнат турчолята. Нали щеше краля слънце (путинката) да им строи АЕЦ-и какво стана?!

Не ги знам нашите управляващи - малоумни ли са или наистина смятат хората за такива !!! Всеки може да направи справка навсякъде в Интернет какви са инсталираните мощности в България ! Само АЕЦ Козлодуй е с мощност 2000 мегавата , а при пълно натоварване може да стигнат и до 2400 . 7-те най-големи ТЕЦ-а в България са с мощност над 5600 мегавата . Общата инсталирана мощност на най-големите ВЕЦ-ове е над 2700 мегавата . Ако смятаме правилно само от тях мощността дотук е - 10 700 мегавата . Да не говорим за вятърните паркове , фотоволтаиците , стотиците малки ВЕЦ-ове , по-малките ТЕЦ-ове и тези на по-големите заводи , когенерациите и т.н. Не знам тази енергетика дали се ръководи от специалисти разбиращи от енергетика или от преподаватели по филисофия !!! При " върхово натоварване " от 7 700 мегавата и общо инсталирани мощности в държавата над 14 000 мегавата да спираш износ по договори и да плашиш хората , че ако спре единият реактор в Козлодуй ще настъпи този път енергиен апокалипсис - тези всичките са за разстрел , но няма как - ИЗБОРИ ИДАТ !!!

Някой ще вземе комисионни, ако пак се почне белене. За целта трябва да се настрои общественото мнение. Не би ме очудило, да направят изкуствено и режим на тока.

Господа разбирачи, върховото натоварване от 7700 мегават часа е изразходваната енергия за цял ден, а не за час!!!!

Учете си уроците и не се изказвайте по всички въпроси. Не може всички да станат политици дори при демокрацията.

Спокойно Винету ще нареди на електроните да се движат. Не ни трябва АЕЦ.

Вие сам не знаете колко сте прав. АЕЦ ни има 2000 мегавата мощност и има загуби по мрежата високо и ниско напрежение , особено високи при претоварване на мрежата и в сградната инсталация също така високи при голям товар. И най вече натоварването е 7000 мегавата Ако отчетем загубите , най малко 5 АЕЦ ни трябват. Възниква въпроса как са се топлили хората без АЕЦ . Ами с дърва и въглища. Излиза два три пъти по евтино. Но една печка ако има мощност от 3 киловата, когато гори дърва , то тя може да скочи над два пъти ако гори еко брикети и за няколко дни ще топли и няма да замърсява, при по ниска цена от духалките на ток ( 1.6) пъти, та 2 милиона печки биха имали между 6000 и 12000 мегавата мощност. Нещо съвсем достатъчно. Та в малки градчета и села с дърва и въглища. В по - големите с екобрикети да няма замърсяване със сажди или топлофикации на дърва със филтриране на пушека. Дебели стени на сградите , топлоизолации и термопомпи ( климатиците им пада ефективността при студ) могат да смъкнат консумацията най малко 4 пъти и да минем екологично само с дърва , и брикети от слама или екобрикети. Разбира се същите мерки биха намалили необходимостта до само една АЕЦ (нещо , което имаме) , а не 5.

Я, колега, моля да ме светнете, как една печка която гори дърва замърсява, а ако гори екобрикети-не? Химичния състав на дървата и екобрикетите е един и същ, тъй като екобрикетите се правят от надробени дърва.

Санирането на сградите - топлоизолаци , пасивни къщи ( ново строителство) , Използуване на геотермални води , термопомпи , където е възможно , радиатори на газ ( пропан бутан) , печки на дърва ( брикети от слама , екобрикети) и в краен случай духалки , могат да решат не само проблема , но и да позволят да увеличим износа на ток до 20 милиарда годишно , ако има консумация , като винаги трябва да изнасяме такова количество при което произведенето от цена количество е максимално или още по -добре печслба умножена по количество. Един такъв запас би ни помогнал и при такива форсмажорни обстоятелства . А намаляването на консумация , чрез саниране , намалява и консумацията на дървесина и запазва горите от изсичане. Ако построим5 АЕЦ , шъе ни се наложи да ходим с кръпки или дупки по дрехите и пак мръзнем , а като си недохранен пак ще ти е студено.

А загубите от неустойки по договорите на износителите, ще ги поеме ли мИНИСТЪРКАТА на енергетиката? Чрез нея ще ги поемем тия, които плащаме за ток в България.

Когато износителите започнат да купуват от НЕК ток на цената на микса хи тогава да изнасят, тогава могат да имат претенции! Проверете чии са осемте най-големи износители на електроенергия фирми и тогава говорете. Държавата ни вместо да печели, губи сериозни суми от износа на електроенергия, а печелят фирмите на бивши комсомолски секретари и ДС функционери продавайки евтината енергия от Козлодуй дотирана от държавата, а населението и бизнеса плащат микса на двойни цени.

През 80-те години на миналия век пътувах седмица из тогавашната Западна Германия. Селата бяха газифицирани, да не говорим за градовете. И в други държави отоплението с газ е навсякъде от десетилетия. Защо ние не можем да си подредим държавата и се борим с проблеми? За мен има един отговор - българинът мисли само и единствено за себе си. Дори на много висок пост, той първо гледа личните ползи. Ако нещо му е изгодно, прави го, ако не - нито държава, нито народ го интересуват.

Руснаците продават на германците газта доста по-евтино отколкото на скотовете в губернията. Затова.

Има система на договорка между Балканските държави за разпределение на тока и изравняване на сметките. Мисля, че това спиране днес вече е излишно, защото времето се стопли, а потреблението ще намалее двойно с двойното вдигане на температурата. Системата показа, че държавата има нужда от нови мощности за ток при такава зима всяка зима. Интересно е да се види колко ток за подали ветрогенераторите, водноелектрическите централи и соларните централи, защото ако не са изгодни , втората АЕЦ, която е вредна в дългосрочен план ще стане на дневен ред за обсъждане.

Все пак да не забравяме че през определени моменти спираме всички изброени от теб центарли за да може АЕЦ да работи, защото спрем ли я няма да им е толкова евтина енергията колкото всички пишещи си мислят.

Унгария строи два нови блока за 12 милярда ЕВРО. Това, което ние сме платили за двата реактора е нищожна част от, необходимото за довършване на блоковете. България няма нито финансов, нито икономически, нито научен, нито управленски потенциал да построи втора атомна. Мераците на бсп са точно като с идиотията на герб със санирането. Само че мащаба е многократно по голям. И още нещо. Тока на европейските борси е по евтин ит тока, който изнасяхме през 2016. Всеки може да провери с колко ни е паднал износа.

Че колко са 12млрд за една държава,при положение,че 1/3от парите са платени вече. А и Унгария е от нашия калибър, значи може а ние не.

Инфо колкото искаш. И за твое сведение сме доста далеч от унгария. Нивото ни е само малко повече от македония и албания.

В момента внасяме...

Кажи какво не внасяме!

Стройте АЕЦ Белене и не се офлянквайте, българи!

Пич, инвестирай с парите от наркотиците. Покани и приятели.

Никакви частници в енергетиката. АЕЦ трябва да бъде държавна собственост.

Чакаме студения резерв на Винету. Не могат да го подгреят. Замръзнал бил много.

След преразпределение на българската територия други ще имат грижата.

Онези, които напират за власт през последните години, натам са подкарали нещата и нищо чудно да успеят, ако така решат "началниците".

Скоро България няма да е българска.

Американците са вече в Полша.

Че тя и сега не е българска. 30% е руска. С АЕЦ белене - още 30.

По твоята логика Турция е 100% руска. А Германия 90%. Голям си глупак!

ако парнаджийката мафия в по големите радовве не крадеше за световно много хора щяха да си останат на парно и намаше да се хаби толкова ток. - Как в Плевен е толкова евтино парното? А в други градове 2-3 пъти по скъпо, хем са по гъсто застроени? Как ка - МАФИЯ

Онзи ден гледах как в Перник реват, че им било спряло парното. А какво да кажат онези, които живеят от 30-40 години в панелни апартаменти, без парно, нерядко в стаи без комини. Опитайте се да научите колко много градове в България никога не са имали парно. За сведение, в западните страни има дори малки села с парно, отдалечени на 50 и повече км от ТЕЦ-овете.

кой затвори 3и4 блок,кой Усра белене ?!вадете газените ламБи и звънете на обама !!!

Идват избори. Поне тогава бъди трезвен.

Царя затвори 3 и 4 блок на Козлодуй , а боце спря Белене!

Ставишев затвори 3 и 4 блок през 2007 г. И Станишев засра Белене и ни набута 2 милиарда лева по него.

поне фактите не отричай!

Енергийната система на България се поддържа на ниво необходимо и достатъчно за разпадаща се държава. Ако има дългосрочни оптимистични нагласи за развитие ще трябва в бъдеще да внасяме електрическа енергия. Сегашните политици убиват България. Спокойно!

Българският етнос няма шанс да оцелее.

Тогава за какво ти е АЕЦ?

еми сега къде е великия премиер с великото изказване какъв е тоя гьол за него платихме БЪЛГАРИТЕ не великия премиер 600 милиона евро и така седи реактора и внасяме ток за такава злоупотреба прокурора си трае цацаров събодисе такива золуми стават а ти дремеш занимаваш се с кокушкарите

Къде стои реактора бе троле?

Реактора, кухчо е малка част от 1 блок. Понеже очевадно си тъп, ще ти обясня нагледно. Реактора е като двигателя на колата. Двигателя струва 1/20 от цената на колата, освен него има система за запалване, спирачни системи, електроника, охлаждаща система, предавателен механизъм, оси, полуоски, гуми, шаси, ауспух, гърне, стъкла, купе, фарове, кабели, акумулатор и т.н. И ток НЕ ВНАСЯМЕ

Руската пропаганда усилено се мъчи да ни убеди, че трябва да си купим АЕЦ. обадете се сега

Защо в никоя новина за спирането на износа на ток не се казва на кой и колко изнасяме?

изнасяме за 3 ЕВРО ЦЕНТА за турция четах

Чел си лъжата на путлераст, ама очевидно не мислиш

Защото ще осъзнаеш, че плащаш по-скъп ток, от този за износ :). Нещо като българските лекарства в чужбина. По-евтини, отколкото тук. Парадокс е, че АЕЦ само допълва потребленивто в БГ, всичко останало е от ВЕЦ, ТЕЦ, Соларки ...

Съсипаха ни енергийната система тези "калинки". Тези ВЕИ може и да са екологични, но дават скъп ток и сега , когата трябва ток, тях ги няма НИКАКВИ. Заради тях затвориха много мощности. Като прибавим и променливото потребление на климатиците(рязко се променя в зависимост от външната температура) и ефекта е на лице.

Два нови атомни реактора си имаме а ток нямаме. Виновните за това незабавно в затвора.

Имаме си хурка която БГ мафията ни ръга отзад ежедневно.

То това е ясно и не е само в енергетиката.

Нямаме реактори димби. Само сме ги платили.

Щом са платени значи ги има.

Дори шефа на войната - Росен Плевнелиев клекна на социалдемокрацията. Нема избор в тоз тъп, тъп, тъп свят.

Велик е Европейския съюз. Създаден с престъпления и корупция.

Пръмова в затвора!

Да бяха първо спрели продажбата на ток към зелените производители на енергия... Преди време бе направено изследване което установи ,че най почтените от тях работят на 400 процента! Тоест просто купуват ток от АЕЦ и го препродават на държавата! Найс а?

Ми действай бе баце. Направи си зелена ЕЦ.

Може и да е било така, ама може и да е лъжа. Факта в момента е, че Козлодуй работи с 2050 МВт, ФЕЦ на 21 МВт ВяЕЦ на 80 МВт и т.н, като общата сума на потреблението е 6800 МВт Я обясни откъде крадат евтина енергия и продават тези 100 МВт? ОЧЕВАДНО НЕ Е ОТ КОЗЛОДУЙ, защото той работи на Макс. ВЕИ най-бързо се пускат и спират затова те първи спират при намаление на товара. Във вечерните часове при потребление 7700 МВт ВяЕЦ правеха по над 300 МВт .

Износ на ток - по 4ст на киловатчас. ДДС не влиза. Ток като за български скотове - 20ст на киловатчас. И ДДС. НЕК няма далавера да изнася. Далаверата е да го продава вътре в България. Та това трябва да стане практика - никакъв износ от октомври до април. Отде на де бай Ахмед ще се топли в Турция с български ток по евтино отколкото бай драган в България?

Много ми е интересно как ще си закараш този ток от АЕЦ до вас :) И аз искам ток на 4ст/кв :)

далекопрводът за Турция минава на 10 километра от нас. Сигурно няма начин. За същият ток аз съм навит да плащам двойно - по 8ст. Логично е да ми го дадат на мене нали?

Някой те е излъгал. Износа не е по 4 ст., може да е на 4 евроцента, но вероятно е доста повече. ЗА износ тока се купува на свободния пазар, а там цената в студа стигна над 20 ст.

Далавера е и да се изнася. Вервай ми. Няма смисъл да обяснявам техническите подрбности. А това дето скубат и вътрешния пазар е друга тема.

върху чии сметки ще "легнат" загубите от спирането на износа на ток. Аз имам някакви предположения, а Вие?

Не са загуби. Я се разберете с кретена над теб, щото той твърди, че изнасяме на 4 ст. Та разберете се кога има загуби при изнас или когато няма износ.

А да помислиш малко дали можеш? Независимо от цената, пак е загуба, която никой няма да пропусне да си я възстанови. Като си видиш януарската сметка за ел. енергия ще си пишем пак.

В АЕЦ Козлодуй бяха 6 блока. Сега останаха само 2 и ако единият спре - режим на тока. Даже днес да бяха започнали ударно да строят АЕЦ Белене, пак щеше да бъде вече късно. Май ще купуваме турски ток от новата руска АЕЦ там.

Животът на малките блокове в Козлодуй отдавна изтече. Ако ЕС не ги беше спрял, самите руснаци щяха да ги спрат през 2011-та. Няма нищо вечно на тоя Свят. Можеха да поработят от 2003 до 2011, ама пак нямаше да ги има.

но умния строи новата къща преди да падне старата! Та новата беше започната и един тъпанар от класа я нарече гьол и му повярваха всите умници в БГ и се вкараха в това положение! Само баш кретените обвиняват за проблема някой си спял старите блокчета.

Къде има нова руска АЕЦ там?

Що трябва всичкото путлераст отчаяно да демонстрира тъпота? Руската централа в Акую ще продава на 15,5 цента на Турция. Дори и най-скъпите производства в България са по-евтини. Верно путлерастите сте толкова тъпи че може и да си купите от там вместо от 3 пъти поевтините Американски ТЕЦ за да му е гадно на империализма

не разбирам? защо не си спазват договорите за износ като при баи тошо? могат спокоино да ни спрат тока. ние може и да не работим. ще стоим на тъмно и студено и няма да правим нищо. няма да работим, няма да си изпълняваме договорите, няма и да изкарваме пари, няма и да ядем. гарантирано като при баи тошо!

Казаното от тая минстърка е лъжа.Изнася се ток от Козлодуй за Турция най вече по 4 цента,а внасяме ток от Румъния по 18 цента.И някои гербери печелят пари на наш гръб

И за Сърбия и Македония. Половината от това което ни дават румънците отива за реекспорт.

Ето това което вече си написал е нагла лъжа. Естествено базирана на полуистина. На свободния пазар цената стигна 34 ст. На свободния пазар се купува енергията която се изнася за Турция. Освен това от Румъния не сме купили и 1 милиВат. От Румъния са влезли 7000 МВтч, а в същото време са изнесени 8000МВтч. Като това е основно се води ТРАНЗИТ.

Ако студовете продължат към средата на февруари се очаква украинците да започнат да крадат газ от тръбата и руснаците ще врътнат кранчето. Тецовете ще изстинат, ел. системата ще изпуши. Ще има недоволство. Затова Баце избяга.

нали украинците са руснаци? ще крадат като руснаци!!! руснаците крадат тази газ от етническите земи на сибирските народи. и наистина я крадат. например ненците нищо не получават от газ компанията, която е обсебила земите,където те са си пасли до скоро елените!!!

А пък на нас ни крадат други хора златото от нашите етнически земи и ние също нищо не получаваме.Или ти забрави за тези други хора.