Екатерина Захариева, която е юрист по образование, бе министър в двете служебни правителства на президента Росен Плевнелиев и началник на неговия кабинет, а преди това и главен секретар на президентството. Преди избирането на Плевнелиев за президент, беше и в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър. 

"Събрахме групите на РБ и ГЕРБ, защото винаги съм казвал, че трябва да правим така като избираме министри. После проведохме среща с АБВ и ПФ, Катя Захариева получи подкрепата на всички", заяви днес в началото на правителственото заседание Борисов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че очаква назначаването й на поста да бъде гласувано в парламента до петък и след заседанието отиде заедно със Захариева в парламента. Там се проведе среща с представители на управляващото мнозинство, без ДСБ, в която участва и здравният министър Петър Москов. 

Първоначалната идея беше гласуването да се проведе още днес, но след срещата стана ясно, че от РБ и Патриотичния фронт искат да имат още разговори със Захариева. Затова председателят Цецка Цачева подложи на гласуване дали тази точка да бъде отложена за петък и предложението беше одобрено. Изборът ще се състои от 9 часа.

Борисов, който предварително каза, че търси консенсусна фигура, обясни избора си така:

"Търсихме профил на човек с административен опит, да продължи започнатото в съдебната реформа, като изхождахме и от това, че президентът чрез служебното правителство говори по тази тема. След това партиите в управлението я прегърнаха като своя и продължихме.

Работил съм с нея и знам нейния административен опит, характера й. Разглеждайки кандидатурите, които имаше, стигнахме до извода, че тя би се справила, добави премиерът.

Самата Захариева отговори на въпроса защо се е съгласила с думите:
"Защото считам, че това е реформата на реформите".

Тя увери, че е получила уверение от всички управляващи партии, че ще подкрепят действията й.

Няколко партии не одобриха избора

Председателят на ДСБ Радан Кънев заяви, че позицията на партията му ще бъде съобразена с новата им опозиционна роля.

"В никакъв случай не говорим за човек с някаква лична отдаденост или традиция в сферата на реформата в правосъдието. Обикновено, досега в служебните кабинети г-жа Захариева заемаше позиция, за която не е намерен друг кандидат", коментира Кънев.

По думите му това е ясен знак, че ГЕРБ и колегите му от РБ, които останаха в мнозинството, нямат кандидат за правосъден министър, което е нова много лоша новина за реформата.

Найден Зеленогорски от ДБГ заяви, че утре ще има заседание на ПГ на РБ, на което ще бъде поканена Захариева, за да представи концепцията си. Тогава ще се реши дали кандидатурата да бъде подкрепена.

Депутатите от НФСБ, част от ПГ на Патриотичния фронт, ще гласуват "въздържал се" за кандидатурата на Захариева, заяви пък Валери Симеонов.

"Не мисля, че това е удачен избор. По-скоро е търсене на баланс. Отново министър-председателят се опитва с всички да бъде добре. Еми няма как да стане. Ако искаш да си вършиш работата, не можеш с всички да бъдеш в добри отношения. Явно е желанието да замениш министъра от един кръг с човек от същия кръг, да се угоди на кръга на президента и да няма нов конфликт", каза лидерът на НФСБ.

По думите на Симеонов, ако се търси смяна, тя трябва да е малко по-радикална и има достойни кандидати, даже от средите на НС. Според него промяната е само в пола.

Моето лично мнение е, че не е добра практика министри на правосъдието да стават хора, които не са влизали никога в съдебна зала, каза заместник-председателя на ПП АБВ Румен Петков.

Ако не греша това е четвъртият министър на правосъдието, който не е влизал в съдебна зала, а това вече е проблем, допълни той.

Вероятно ще подкрепим кандидатурата, но с достатъчно сериозни резерви, заключи Румен Петков.

ДПС няма да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева, заяви Четин Казак.

Няма да я подкрепим не защото имаме някакви съмнения относно експертните или професионални качества, а като знак, че наистина трябва да се подходи много отговорно към този изключително важен ресор, заяви депутатът.

Според Казак този ресор се нуждае от много сериозна компетентност, усърдие и отдаденост за ефективното изпълнение на мисията за осъществяване на съдебната реформа.

Явор Нотев от "Атака" също определи като неудачен избора на Захариева и заяви, че групата му няма да го подкрепи:

"Малко изненадваща е тази кандидатура във времето, в което наблюдаваме състоянието на правосъдната система. Очаквахме по-сериозно отношение към избора на кандидат и съответно на министър. Очакванията ни са за обективна невъзможност тя да вникне в проблемите, които тресат съдебната система".

Не е важна персоната, а нагласата и намерението за политика в този сектор, каза Атанас Мерджанов от "БСП лява България".

Вече на два пъти Захариева е участвала в служебни кабинети, каза Мерджанов и добави, че тя не може да сподели някакви бляскави успехи.

В тази сфера, каквато е правосъдието, трябва много авторитетен, решителен човек, който да се ползва с авторитет както сред магистратските среди, така и сред обществото като цяло, коментира говорителят на БСП.

От ГЕРБ преди дни заявиха, че ще подкрепят всяко предложение на Бойко Борисов. Днес Цветан Цветанов допълни, че премиерът е преценил, че Захариева може да се справи с това предизвикателство.

Екатерина Захариева има пълната ми подкрепа, ключовият въпрос е тя за какво ще има политически мандат, заяви министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?