Целта е бордът да се превърне в постоянно действащ консултативен орган към правителството, който да решава важни въпроси от обществена значимост в областта на енергетиката.

За председател на бъдещия борд се предлага да бъде избран вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, а за заместник-председател министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, предаде БНР.

В борда трябва да влязат също ресорните заместник-министри на енергетиката и на труда и социалната политика, представители на производителите на така наречената "зелена енергия", на Българския енергиен холдинг, Националната електрическа компания, американските централи "Марица Изток"-1 и 3, на топлофикациите, електроразпределителните дружества, потребителски организации, синдикати и др.

В доклад до Министерския съвет, изготвен от министрите Екатерина Захариева и Васил Щонов се посочват основните проблеми в отрасъла - ликвидни затруднения, свито потребление на електроенергия, излизане от пазара на големи консуматори като "Кремиковци", както и задължението на НЕК да изкупува енергия от възобновяеми енергийни източници.

Повечето участници в енергийния сектор посочват като причини за своето лошо финансово състояние държавните регулации, които ги притискат да продават на по-ниски цени или изкуствено намаляват техния пазарен дял.