Задържани са били и съпругата му Ивона и синът им Сотир. Претърсени са 7 офиса, разпитани са общо 70 свидетели.

"Мажоритарният собственик на кооперацията, която е работела като банкова институция на територията на Дупница и Пловдив, е обвинен в данъчни престъпления и лихварство", обяви Румяна Арнаудова, говорител на Главна прокуратура, под чието ръководство се води разследването, цитирана от БНР.

Прокуратурата в Пловдив е водеща институция в разследването, добави прокурор Арнаудова, тъй като през 2013 година Близнаков е преместил адреса на Популярната каса там и впоследствие е поискал обявяване в несъстоятелност на кооперацията.

В края на юни Министерството на правосъдието изпрати в прокуратурата сигнал от 35 граждани, които са загубили спестяванията си при неизяснени обстоятелства в „Дупнишката популярна каса“. Някои от тях били клиенти на фирмата над 10 години, но в един момент се оказало, че дружеството е обявено в несъстоятелност, а депозитите им в рамките на 100 000 лв. не са гарантирани, обяви в съобщение МП тогава.

Оказва се, че много хора бъркали „Дупнишката популярна каса” с банка. Подписвали договори и получавали много по-големи лихви за влоговете си, отколкото биха взели в истинска банка. Така изгорели с десетки хиляди, а някои дори и със стотици хиляди левове. Късно разбрали, че парите им не са в банка, а са били съкооператори.

Един от съкооператорите е изгубил 200 000 лева.

Със спестяванията на хората, вероятно собственикът на „Дупнишката популярна каса” е построил хотел в Сапарева баня. Той обаче е запориран заради кредити, предаде Нова. Жалбите, подадени в полицията от измамени, са над 150.

В края на юни от Районна прокуратура - Дупница съобщиха, че Касата се проверява още от април (предварителна проверка), като през юни е извършена допълнителна проверка.