Той е бил няколко мандата общински съветник от "Евророма", а в периода 2007-2011 година - зам.-председател на Общинския съвет – Самоков.

Винаги съм мислил за доброто на града и така ще бъде”, заяви Методиев пред в. "Вяра", като уточни, че в сряда ще положи клетва в Народното събрание. 

Само преди ден името на Методиев беше замесено в скандал с организиране на нелегално енерго и събиране на пари в ромската махала в Самоков, известна като "Седми квартал".

Незаконната мрежа действала от над 10 години и около десет хиляди роми в махалата са нелегално свързани към електрическата мрежа без електромери, показа разследване на Нова телевизия.

Според схемата ромите плащали тока на доверени хора на Сали. Една от причините за тези нерегламентирани плащания е, че къщите са незаконни, нямат Акт 16 и няма възможност за откриване на партида.

Прокуратурата проверява устен сигнал, според който Методиев и местният шеф на ЧЕЗ имали договорености за наем на два предоставени трафопоста, които да захранват 400 домакинства в махалата срещу 20 лв. на месец, което възлизало на 8000 лв.

При последните избори за местна власт (октомври 2011 г.) името на Сали беше замесено в схема за купуване на гласове. Тогава в репортаж на TV7 роми застанаха пред камерата и обясниха, че са били притискани от Методиев. Тези, които не са искали да участват в схемата, били наклеветявани и арестувани.

Сали беше свързан и с побоя над футболния съдия Марио Спасов през ноември 2012 г. Реферът беше зверски пребит по време на мач между ромския аматьорски тим "Спартак-Самоков", чийто президент е Методиев, и "Звездец-Горна Малина". Пред Livesport.bg Спасов разказа, че Методиев е предизвикал отбора да го смаже от бой.

Назначението на депутата от ДПС Емил Иванов за областен управител, който освободи депутатско място за Александър Методиев, също е спорно. Преди години той се е занимава с търговия с горива и е представлявал групировката ВИС в Своге. През 1990 г. е съден за телесна повреда.

През 1999 г. бе избран за кмет на Своге и заема поста близо 10 г. Под негово управление градът стана известен като "първа частна община", след като обръч от фирми завзе почти цялата икономика. 

Президентът Росен Плевнелиев коментира, че е много притеснен, защото пред очите на нацията стават скандални назначения.