Искането е във връзка с разследване на Окръжната прокуратура в Русе и Софийска градска прокуратура, при което са събрани доказателства, чe Илиев е съучастник (помагач) в извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай и при условията на продължавано престъпление, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

От 2007 г. до 2009 г. Илиев е бил общински съветник, но чрез подставени лица контролирал три търговски дружества - „Розалия ММ“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД и “Строителство и инвестиции“ ЕООД. С тези дружества са били сключени четири договора за строителни дейности, които не са били извършени от фирмите, контролирани от Илиев, като изпълнители, а от работници на самите възложители.

На 11 декември 2007 г. между "Розалия ММ" ЕООД и Национална компания „Железопътна инфраструктура" бил сключен договор на стойност 999 560 лв. за възстановяване на отводнителни съоръжения по жп линията Русе-Горна Оряховица
Сумата е осигурена от държавния бюджет и е изплатена на дружеството от директора на жп секцията в Русе.

Всички дейности по този договор са изпълнени не от работници на „Розалия ММ“ ЕООД, а от работници и служители на самата железопътна секция. Във всички преговори по договора е вземал активно участие самият Илия Илиев.

Извършените плащания са обосновани от неистински документи и от документи с невярно съдържание (строителни книжа, протоколи, фактури), които депутатът от ДПС е осигурявал и е предявявал на възложителя.

На 12 септември 2008 г. между НКЖИ и Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ бил сключен договор за аварийно възстановяване на същите отводнителни съоръжения по същата линия.

От своя страна обаче шефът на поделението на „Транспортно строителство и възстановяване“ в Горна Оряховица сключил три договора с фирми-подизпълнители - с „Енерджи груп 2003“ (собственост на брата на Илия Илиев – Йордан Илиев) за 665 508 лв., с „Розалия ММ“ за доставка и монтаж на канавки на стойност 814 477 лв. и със „Строителство и инвестиции“ за ръчен изкоп, превоз и натоварване на земни маси на стойност 662 629 лв.

Официално вписаните в договорите управители на „Енерджи груп 2003“ и „Строителство и инвестиции“ - Никола М. и Ивайло К. не знаят за съществуването на тези договори, не са полагали подписи в документите и не са извършвали никакви дейности.

Сузана С. – управител на „Розалия ММ“, в показанията си сочи, че срещу сумата от 300 лева се е съгласила да й бъде прехвърлена собствеността върху фирмата по молба на „батко й Илия Илиев от Костинброд“ и е подписвала разни документи, но не знае точно какви.

Въз основа на неистински документи и такива с невярно съдържание (строителни книжа, протоколи, фактури), отново осигурявани от Илия Илиев, е било извършвано плащането по трите договора с подизпълнителите, като фактическите дейности по тях са били извършени също от работници на местната ж.п. секция, в работното им време, като допълнителни средства, извън заплатата си, работниците не са получавали.

Действайки по този начин, Илия Илиев като помагач умишлено е улеснил директора на жп секцията в Русе и директора на поделение „Транспортно строителство и възстановяване“ в Горна Оряховица в присвояването на чужди пари, връчени в качеството им на длъжностни лица да ги пазят и управляват, уточниха от прокуратурата.

През 2014 г. депутатът от ДПС даде съгласие НС да свали имунитета му по друго разследване - за укриване на данъци.