Преди два дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента да снеме имунитетите на петимата заради наказателни производства срещу тях, но само Цветанов, Свиленски, Илиев и Димитров декларираха, че са готови доброволно да се откажат от тях.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров още не го е направил, но има срок от две седмици да се откаже от имунитета си.

Главният прокурор настоя и за имунитета на Сергей Станишев и пред Европарламента, който сега е евродепутат.

Срещу Цветанов се водят 3 дела за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи - за присвояване, за длъжностно престъпление и лично укривателство.

Две от тях вече бяха спрени неотдавна заради имунитета му - това за присвояването на 50 000 лева, които били дадени като заплати на уволнения шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, а другото - за допуснато подслушване на граждани.

Третото дело - за отказано подслушване на същия Тодоров, по което на първа инстанция Цветанов беше осъден ефективно на 4 г. затвор, беше спряно  заради имунитета му.

Свиленски е обвиняем в умишлено причинени значителни стопански щети. Той е бивш общински съветник в София и член на борда на общинското дружество "Софийски имоти".

Срещу Илиев пък се води досъдебно производство за укриване на данъци. Той е лидер на ромската партия ДРОМ и беше избран от Ямболския избирателен район.

Димитров е обвиняем за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество.

Имунитетът на Сидеров е поискан на основание внесения срещу него обвинителен акт за хулигански действия. Делото бе образувано за причиняване на телесна повреда, след като лидерът на "Атака" удари полицай при скандал на летище Варна.

Срещу Станишев се води дело за загубени секретни документи, съдържащи класифицирана информация.
Той изпрати вече писмо до председателя на Европарламента Мартин Шулц по-бързо да свали имунитета му.